Fysik

Gammastråling og absorption

17. november 2014 af tju (Slettet) - Niveau: B-niveau

Det oplyses, at halveringstykkelsen for gamma strålingen fra en bestemt kilde er ca. 7,0 mm.

Det giver en absorptionskoefficient (k) på:

7=ln(2)/k

k=0,099021

Spørgsmålet er så:

Hvor stor en andel af gammastrålingen vil blive absorberet i et 2 cm tykt lag af bly?

Vil man kunne føle sig strålingsbeskyttet bag en 2 cm tyk blyplade?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2014 af peter lind

(½)20/7


Svar #2
17. november 2014 af tju (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2014 af peter lind

Der gælder I = I0*(½)t/T2 hvor I er strålingsstyrken t er tykkelsen og T2 er halveringstykkelsen.

Du kan se det er korrekt  af at det er en eksponentialfunktion, der giver en halvering af strålingen for t=T2


Svar #4
17. november 2014 af tju (Slettet)

Hmm, undskyld men den formel står bare ikke i min bog?

Der er den angivet som: I=I0*e-u*x


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2014 af peter lind

Den kan du også bruge. Der skal du indsætte μ og x


Skriv et svar til: Gammastråling og absorption

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.