Matematik

Hvordan finder jeg f mærke af ligningen?

19. november 2014 af deterbaremigher (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan finder jeg f mærke af følgende ligning? 

f(x)=((1)/(5))*x^(5)-((4)/(3))*x^(3)+3*x+10


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om en ligning, men om en funktion. Skriv den uden alle de overflødige parenteser

        f(x) = (1/5)·x5 - (4/3)·x3 + 3x + 10

og differentier så hvert led for sig ved at benytte den velkendte formel

        (xn)' = n·xn-1 .


Svar #2
19. november 2014 af deterbaremigher (Slettet)

De overflødige parenteser kom automatisk ind, når man satte funktionen ind fra cas. 

Skal man ikke starte med at tage f'(x) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, man skal differentiere funktionen.


Svar #4
19. november 2014 af deterbaremigher (Slettet)

Hvad så, når jeg skal sætte det ligmed 0. 

Der synes jeg det er svært når det jo er en fjergradsligning? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo en forklædt 2.-gradsligning i x2 .

        f '(x) = x4 - 4x2 + 3 = (x2 -1)·(x2 - 3)

Benyt så nulreglen til at løse ligningen f '(x) = 0 .


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg f mærke af ligningen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.