Matematik

Afbildes

02. december 2014 af Fnuttie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er der nogle der kan hjælpe mig med at afbilde denne her: B=(bqzkvelri). Vil AB og BA være det samme, hvis man afbilder dem. Altså gælder den kummutative lov her? 

Håber meget på at der er nogle der kan hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hele sammenhængen. Hvad er A og B? og hvad er (bqzkvelri) ?

(den kommutative lov).


Svar #2
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Det er mere en opgave jeg selv er igang med at lave som jeg skal bruge til min SRP. 

Så har jeg taget et eksempel, hvor jeg vil forklare, at den kommutatibe lov ikke hele tiden gælder. 

Jeg ved ikke om det hjalp helt. 


Svar #3
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Min permutaton er B=(bqzkvelri). Her vil jeg afbilde så jeg finder ud af, hvad AB er og hvad BA er


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvordan er så A defineret? Generelt er sammensætning af permutationer ikke kommutativ.

B = (bqzkvelri) er vel så en cykel, der opererer på bogstaverne i alfabetet.


Svar #5
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Har kigget på en anden opgave som omhandler det samme (har fundet den fra nettet af), men forstår desværre ikke, hvad han gøre. Han har skrevet følgende. 

Denne regel gælder dog ikke altid. Hvis vi har B = (aduhl) vil AB ikke være det samme som BA. Vi vil se at a afbildes til u, i AB og a til l i BA. Vi kan hermed sige:

AB(a)=u ∩ BA(a)=l

Kan du forklare, hvordan han finder AB og hvordan han finder BA?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Med permutationer har man

        AB(a) = B(A(a))

og

        BA(a) = A(B(a))

Man skal kende begge permutationerne A og B for at kunne beregne AB og BA .


Svar #7
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Hvordan for han AB(a)=u og BA(a))=I?


Svar #8
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Altså hvorfor afbildes a til u i AB og til I i BA?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7, #8

Det kan jeg ikke forklare uden at kende permutationen A, som jeg har spurgt efter ovenfor.

Du kan selv beregne billederne ved at benytte #6.


Svar #10
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Nååå. På den måde tror jeg har forstået det nu. 

Hans permutation for A er adluh og hans permutation for B er hulda. 

Derfor må a afbildes til u, i AB og a til l i BA

Er dette rigtig forstået?


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

I #5 skrev du ellers B = (aduhl) .

Men hvis vi benytter de to definitioner i #10, har man

        AB(a) = B(A(a)) = B(d) = a

og

        BA(a) = A(B(a)) = A(h) = a

så her er AB(a) = BA(a) .

Benytter man i stedet B = (aduhl) , har man

        AB(a) = B(A(a)) = B(d) = u

og

        BA(a) = A(B(a)) = A(d) = l

så nu passer det med din beskrivelse.


Svar #12
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

oka. For at sikre at jeg har forstået det, må jeg så tage et sidste eksempel med dig?


Svar #13
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Eksempel: B=(afw) og ens A=(wfa).

AB(a)=w og BA(a)=W

Er dette rigtig forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er ikke korrekt. Man har

AB(a) = B(A(a)) = B(w) = a , og  BA(a)) = A(B(a)) = A(f) = a .


Svar #15
02. december 2014 af Fnuttie (Slettet)

Jamen er det så ikke den kommutative lov der gælder her?


Brugbart svar (1)

Svar #16
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Den gælder for det ene element a, ja. Selv om den kommutative lov ikke gælder generelt for alle permutationer, kan man finde permutationer, der kommuterer.

For eksempel, en permutation, der bytter om på to elementer (1) og (2) vil kommutere med en anden permutation, der bytter om på to helt andre elementer (3) og (4). Det er her ligegyldigt, om vi først bytter om på (1) og (2) og derefter bytter om på (3) og (4), eller om vi først bytter om på (3) og (4) og derefter bytter om på (1) og (2).


Skriv et svar til: Afbildes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.