Matematik

Løsning til differentialligning?

13. december 2014 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan finder man løsningen til en differentialligning?

Hvad er fremgangsmåden?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er forskellige metoder, afhængigt af hvordan differentialligningen ser ud.

For den lineære differentialligning af første orden kan man finde den fuldstændige løsning ved stamfunktionsbestemmelse. Nogle differentialligninger kan løses ved separation af de variable.


Svar #2
13. december 2014 af nejvelda

Har vedhæftet et eksempel som jeg skal løse her, men aner ikk hvordan

Er det ikke 1. orden?

Vedhæftet fil:opg.PNG

Svar #3
13. december 2014 af nejvelda

Hov manglede lige lidt af det øverste

Vedhæftet fil:opg.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #4
13. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er en 2.-ordens differentialligning, men da der kun indgår den 2. afledede, løses den ved at integrere to gange. Den 2. afledede er lig med q, der er en konstant. Den første afledede er derfor et polynomium af 1. grad, og funktionen selv er et polynomium af 2. grad.


Svar #5
13. december 2014 af nejvelda

Jeg har lige taget lidt mere med af den.

Hvordan skal man integrere med bogstaver? :/

Vedhæftet fil:opg.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #6
13. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man har

        f ''(x) = q

hvoraf man får

        f '(x) = qx + c1

og deraf igen

        f(x) = (1/2)q·x2 + c1·x + c2

hvor c1 og c2 er arbitrære konstanter.


Skriv et svar til: Løsning til differentialligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.