Biologi

Hardy-Weinberg-loven

04. januar 2015 af Roselina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har fået flg spørgsmål:


For den autosomal dominante sygdom hypercholesterolaemi er der blandt voksne fundet at 1 ud af 2500 er afficeret.

Beregn allelfrekvensen for hypercholesterolaemi, under forudsætning af at sygdommen udviser fuld penetrans.

Svaret er at:


De syge ved en dominant sygdom er næsten alle heterozygote. Hyppigheden af homozygote syge kan sættes til nær nul. 2pq=1/2500, hyppigheden af det raske allel er tæt på 1.0 -> allelfrekvensen af det syge allel=1/5000.

Men hvorfor er allelfrkvensen af det syge allel 1/5000? Og hvorfor er det 2pq=1/2500? Jeg troede det var q, der var frekvensen af det syge allel, og siden man ikke skal være homozygot for at få sygdommen, så forstår jeg ikke at den skulle være mindre hyppig.

Er der nogen, der kan hjælpe?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2015 af Anxyous (Slettet)

Hvis du tager 2.500 mennesker, vil der statistisk set være én, der har sygdommen, og du får her at vide, at personen til være heterozygot, altså har personen en rask allel og en syg allel.

Hver person har to alleler, så hvis du ser på de 2.500 mennesker samlet, vil de have 5.000 alleler tilsammen - 4.999 raske alleler og et enkelt sygt. Derfor bliver frekvensen 1/5000.


Skriv et svar til: Hardy-Weinberg-loven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.