Kemi

kendt pH

07. januar 2015 af Solvejens (Slettet) - Niveau: B-niveau
Beregn pH i opløsningen:
20 mL saltsyreopløsning (pH 2,4) fortyndes ad 500 mL med dem. vand.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2015 af LeonhardEuler

Saltsyreopløsningen fortyndes    500+20/20 = 26   gange.

Du har at 

               pH = 2,4 + log(26) ≈ 3,82


Svar #2
07. januar 2015 af Solvejens (Slettet)

#1

Sådan tror jeg ikke, jeg nogensinde har set min lære regne det på. :S Findes der andre måder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2015 af LeonhardEuler

Benyt pH til at finde oxoniumkoncentrationen. Find nu oxoniumionstofmængden ved hjælp af oxoniumkoncentrationen og oplysningen 20 mL saltsyreopløsning. Find den nye oxoniumionkoncentration ved fortydning med 500 mL vand. Benyt den nye pH værdi. 


Svar #4
07. januar 2015 af Solvejens (Slettet)

#1

Min lærer har sagt noget med:

Hvis pH kendes:   pH = - log [ H]   =>   [ H+ ] = 10 -pH 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2015 af LeonhardEuler

Ja netop. Benyt den definition til at beregne oxoniumkoncentrationen. 


Svar #6
07. januar 2015 af Solvejens (Slettet)

#5

[ H+ ] = 10 -2,4 = 0,003981 mol


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2015 af OliverGlue (Slettet)

#5 : 

Næsten rigtigt, stofmængdekoncentrationen har enheden molær og ikke mol. Det må være din start koncentration, og ud fra fortydningsformel kan du indse at den fortyndes med en faktor 26, da 

c_{f\o r}V_{f\o r}=c_{efter}V_{efter}\Rightarrow c_{efter}=c_{f\o r}\dfrac{V_{f\o r}}{V_{efter}}

som netop siger koncentration efter en fortydning er lig med koncentration før fortydning ganget med brøken udregnet i #1. Du har fundet koncentration før fortyndning til 0.00398M og den fortyndes med en faktor 26, det giver 

c_{efter}=0.00398\mathrm{M}\cdot\dfrac{1}{26}=0.000153\Rightarrow\mathrm{pH=-log[H_{3}O^{+}]\Rightarrow pH=-log(0.000153)=3.82}

#1 Udledning af udtrykket :

\mathrm{pH_{f\o r}=-\log[H_{3}O^{+}]}

Koncentrationen af hydronium fortyndes med en faktor 26 forklaret i #1, det giver 

\mathrm{pH_{efter}=-\log\dfrac{[H_{3}O^{+}]}{26}}

som kan omskrives ud fra logaritmeregneregler

\mathrm{pH_{efter}=-\log\dfrac{[H_{3}O^{+}]}{26}}=-(\log\mathrm{[H_{3}O^{+}]-log26)=-\log[H_{3}O]^{+}}+\log26

Hvor det første led netop er den oplyste pH

\mathrm{pH_{efter}=2.4}+\log26
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2015 af Heptan

Det er noget sprogligt, men jeg forstår det som at de 20 mL bliver fortyndet til et samlet volumen på 500 mL, hvilket giver mening da man ofte har en 500 mL målekolbe stående i laboratoriet. Den bliver i så fald fortyndet 25 gange, altså

\mathrm{pH_{efter}=2.4}+\log25


Skriv et svar til: kendt pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.