Matematik

Angiv en forskrift for et andengradspolynomium

11. januar 2015 af simonhansen979 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle i kloge hoveder. Jeg er stødt ind i en opgave, som jeg ikke ved hvordan jeg skal løse. 

Opgaven ser således ud:

"Angiv en forskrift for det andengradspolynomium f, der har rødderne r1 og r2, og hvor parablen går gennem (g,h), når

1) r1 = 1, r2=-3 og (g,h) = (0,6)

2) r1 = 2, r2 = 6 og (g,h) = (7,10)"

Sætter pris på alt hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2015 af peter lind

f(x) = a(x-r1)(x-r2)

f(g) = a(g-r1)(g-r2) = h


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2015 af Heptan

Et andengradspolynomium f har forskriften

f(x)=ax^2+bx+c

Grafen for et andengradspolynomium er en symmetrisk parabel, og dette kan udnyttes til at udføre polynomisk regression til at finde en forskrift for polynomiet (det er praktisk, hvis du skal være hurtig til matematikeksamen med hjælpemidler).

Man kan også finde forskriften ved at finde værdierne a, b og c i hånden.

1) Het kan du udnytte at punktet (0,6) er et punkt på ordinataksen; det er med andre ord værdien for c.


Svar #3
11. januar 2015 af simonhansen979 (Slettet)

#1

f(x) = a(x-r1)(x-r2)

f(g) = a(g-r1)(g-r2) = h

Hvordan finder du frem til dette Peter? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2015 af Heptan

#3

Den står vist i formelsamlingen. Det er bare en anden måde at skrive forskriften for et andengradspolynomium.

Således gælder der altså for det vilkårlige punkt (g,h) at udtrykket

f(g) = a(g-r1)(g-r2) = h

gælder, da f(g) = h når g er førstekoordinaten (dvs. x-værdien)


Svar #5
11. januar 2015 af simonhansen979 (Slettet)

#4

#3

Den står vist i formelsamlingen. Det er bare en anden måde at skrive forskriften for et andengradspolynomium.

Således gælder der altså for det vilkårlige punkt (g,h) at udtrykket

f(g) = a(g-r1)(g-r2) = h

gælder, da f(g) = h når g er førstekoordinaten (dvs. x-værdien)

Jeg er stadig ikke helt med, det virker en smule forvirrende..


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2015 af Heptan

#5

Har du en formelsamling?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2015 af peter lind

Et andengradspolynomium, der har rødderne r1 og r2 har funktionsudtrykket f(x) = a(x-r1)(x-r2) Du kan nemt se at hvis du sætter x = r1 eller x = r2. får du 0, så de er rødder i det pågældende polynomium.


Svar #8
11. januar 2015 af simonhansen979 (Slettet)

Har Mat B1 fra systime, hvis det er den, du tænker på


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2015 af peter lind

I den første opgave har du

f(x) = a(x-1)(x-3)

f(0) = a(-1)*-3) = 6


Svar #11
11. januar 2015 af simonhansen979 (Slettet)

Jeg er ved at køre ret sur i det her, og vil egentlig gerne sætte pris på et svar til de to opgaver....


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. januar 2015 af Heptan

#11 Så må du evt. tage en pause og se på det igen, det kan nogle gange hjælpe.

Du har ikke selv givet et bud på et svar, så hvorfor skal vi lave den for dig? Du kan evt. læse vores hints igen, vi har skrevet alt hvad du får brug for.

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. januar 2015 af Heptan

Desuden gælder der

x=\frac{-b\pm \sqrt d}{2a}=\frac{-b\pm \sqrt{ b^2-4ac}}{2a}

hvoraf b kan bestemmes når a og b er kendt.


Svar #14
11. januar 2015 af simonhansen979 (Slettet)

Jeg har forsøgt at finde frem til et svar, og jeg ender med følgende:

1) f(x) =-2(x-1)(x+3)

2) f(x) =2(x-2)(x-6)

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. januar 2015 af Heptan

#14

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. januar 2015 af peter lind

. Du har en fortegnsfejl i den sidste parentes i den første opgave.

Du bør gange parenteserne ud så du får f(x) på formen a*x2+b*x+c


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. januar 2015 af Heptan

#9 

I den første opgave har du

f(x) = a(x-1)(x+3)

f(0) = a(-1)*(+3)) = 6

#16

. Du har en fortegnsfejl i den sidste parentes i den første opgave.

Nej, du har


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. januar 2015 af peter lind

#16 overså minustegnet foran 3 tallet i opgaven


Skriv et svar til: Angiv en forskrift for et andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.