Fysik

Stående strengbølger og guitaren

27. januar 2015 af stropper (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen viser, hvilke grundtoner (1. partialtoner) strengene på en korrekt stemt guitar

afgiver:

Tone E A D G H E1

Frekvens/Hz 82,4 110,0 146,8 196,0 246,9 329,6

a) Beregn frekvensen af de 3 første overtoner for alle strengene og sæt resultaterne i en

tabel. Marker (fx med en farve) hvor der er sammenfald mellem frekvenser i skemaet.

b) Hvis strengene har længden 68 cm, find bølgelængden af strengenes grundtone. Beregn

herefter bølgefarten for de forskellige strenge.

c) Når man spiller på guitaren, ændrer man som bekendt strengenes toner ved at ændre

længden (presse strengene ned mod gribebrættet). Hvor meget skal E-strengen

forkortes, hvis dennes grundtone skal blive den samme som grundtonen på A-strengen

i fuld længde?

Er der en der kan hjælpe med denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2015 af mathon

a)

  \small \begin {array} {|c|c|c|c|c|c|c|} frekvens&E&A&D&G&H&E_1\\ \hline grundtone&82,4\; Hz&110,0\; Hz&146,8\; Hz&196,0\; Hz&246,9\; Hz&\mathbf{\color{Red} 329,6\; Hz} \\ \hline 1.\; overtone&164,8\; Hz&220,0\; Hz&293,6\; Hz&392,0\; Hz&493,8\; Hz&659,2\; Hz\\ \hline 2.\; overtone &247,2\; Hz&330,0\; Hz&440,4\; Hz&588,0\; Hz&740,7\; Hz&988,8\; Hz\\ \hline 3.\; overtone&\mathbf{\color{Red} 329,6\; Hz}&440,0\; Hz&587,2\; Hz&784,0\; Hz&987,6\; Hz&1318,4\; Hz \end{array}


Svar #2
27. januar 2015 af stropper (Slettet)

Tak for tabellen, men kom faktisk frem til den samme tabel.

Kan du derimod hjælpe med en fremgangsmåde til b & c?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2015 af mathon

b)
       Bølgelængden af strengenes grundtone:
                         
                                               \small \lambda _o=2\cdot L=2\cdot (0{,}68\; m)=1{,}36\; m

\small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \begin {array} {|c|c|c|c|c|c|c|} &E&A&D&G&H&E_1\\ \hline b\o lge\! fart\; v=\lambda \cdot f&112,064\; \frac{m}{s}&149,600\; \frac{m}{s}&199,648\; \frac{m}{s}&266,56\; \frac{m}{s}&335,784\; \frac{m}{s}&448,256\; \frac{m}{s}\\ \end{array}


Svar #4
27. januar 2015 af stropper (Slettet)

Tak!!

Skal vi så sammenholde E- og A-strengen i opgave C?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2015 af mathon

c)
       At A's grundtone skal have samme bølgelængde som E's grundetone kræver,
       at A's bølgelængde
       opfylder:
                    \small \left ( 110,0\; Hz \right )\cdot \left ( 2\cdot \left ( 0,68\; m \right )-x\right )=112,064\; \frac{m}{s}          


Svar #6
27. januar 2015 af stropper (Slettet)

Ok så vi isolerer x i ovenstående ligning?


Skriv et svar til: Stående strengbølger og guitaren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.