Fysik

Luftmodstand

04. februar 2015 af mbn89 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, der handler om kræfter og om, hvor hurtigt et ishagl falder mod jorden med og uden luftmodstand. Uden luftmodstand fra en højde af 3600 m, fandt jeg sluthastigheden til at være 7198 m/s

Nu skal jeg medregne luftmodstanden og vise at sluthastigheden faktisk er 8,9 m/s

Jeg har den oplysning, at Luftmodstanden Fl er givet ved: Fl=6,4*10-6 kg/m * v2  og haglets masse er 5,2*10-5 kg

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Sluthastigheden uden lufthastighed er vildt overdrevet. Man finder snarere 265,9 m/s.

Med luftmodstand opnås der jævn bevægelse, når luftmodstanden er i balance med tyngdekraften på ishaglet, dvs

        6,4·10-6 kg/m · v2  = m·g

        vslut = [ m·g / 6,4·10-6 kg/m ]1/2 = 8,93 m/s


Svar #2
04. februar 2015 af mbn89 (Slettet)

Mange tak. Hvordan kom du frem til en sluthastighed på 265,9 m/s?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvordan er du selv nået frem til 7198 m/s ?

Man benytter

        s = (1/2)·g·t2  og  v = g·t .


Svar #4
04. februar 2015 af mbn89 (Slettet)

Jeg startede med at regne tiden ud og brugte formlen s=½*g*t altså 3600 = ½*9,82 m/s2 * t og isolerede t til

733 s

Derefter brugte jeg formlen v=g*t for at finde sluthastigheden


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dit udtryk for s er forkert. Se det korrekte udtryk i #3. Det er tidens kvadrat, der er lig med 733 s2 .

Man finder

        v=\sqrt{2gs}


Svar #6
04. februar 2015 af mbn89 (Slettet)

Ja det opdagede jeg lige.  jeg siger mange tak igen :)


Skriv et svar til: Luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.