Fysik

Luftmodstand = hastighed af legeme

06. februar 2015 af Dapushyphysics (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey har følgende spørgsmål - nogle der kan hjælpe?

(Se vedhæftet fil)

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Udklip.PNG

Typisk er luftmodstandens størrelse proportional med fartens kvadrat, og dens retning er rettet mod bevægelsens retning.


Svar #2
07. februar 2015 af Dapushyphysics (Slettet)

Det er lidt for simpelt, har du ikke noget læsestof? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Simpelt? Du kan jo så selv fylde "kød" på. I et frit fald i tyngdefeltet med luftmodstand har man så bevægelsesligningen

        m·dv/dt = -mg + k·v2

Eller du kan vel google lidt selv? http://en.wikipedia.org/wiki/Free_fall#Uniform_gravitational_field_with_air_resistance


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Luftmodstandens afhængighed af hastighed, har med "Reynolds tal" at gøre. Hvis du googler dette, finder du bl.a.:  http://da.wikipedia.org/wiki/Reynolds_tal , hvoraf det fremgår, at hvis Re < 2300 er strømningen laminar, hvis Re > 4000 er strømningen turbulent.  Ingen ved tilsyneladende, hvad der sker mellem disse to værdier.

Det kan være, at man kan beregne Re for en kugle, eller lignende bekvemt formet legeme. Men at beregne Re for en bil, med dennes skærme, hjulkasser, lygter, dørhåndtag og en evt. åbenstående rude, er en anden sag. Man må vel antage, at der omkring visse dele af bilen er laminar strømning, mens der er tubulent strømning omkring andre. En let sidevind kan givetvis ændre billedet totalt, hvad angår bilen.

Ved laminar strømning er luftmodstanden proportional med hastigheden.

Ved turbulent strømning er luftmodstanden proportional med kvadratet på hastigheden.


Skriv et svar til: Luftmodstand = hastighed af legeme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.