Matematik

Potensregneregler mht RSA-dekryptering

12. februar 2015 af ChemIdiot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er i gang med at dekryptere tallene 1007 og 118 med den hemmelige nøgle d=667.

Normalt skulle jeg bare gør 1007^667 (mod 1111) og så ville jeg få den dekrypterede besked.

Problemet er at 667 er for stort et tal i potens så jeg ville gøre potensen mindre ved at sætte udenfor parantes og derved bruge modulo undervejs og bruge resten til at regne næste potens..
Altså, den regel jeg ville bruge er:
m^25=m*m^24=m*(m^12)^2 osv.
Jeg ved at for at få 667 så kan jeg bruger (3*3*2*2+1)*3*3*2+1
Jeg har prøvet at regne på det, men kan ikke få det til at gå op.
Er nået til m*m*((((((m^3)^2^)^3)^3)^2)^2)^3 men det giver mig kun m^650. Jeg har været gået i stå siden i går. Har prøvet forskellige ting, men kan bare ikke få det til at gå op.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2015 af peter lind

Det væsentlige er at du kan reducere modulo n efter hver mellemregning.

Antag at du skal beregne ar mod n

Du laver rækkerne

a1     a2     a3      a4     a5      a6     a7    a8     a9

a10   a20    a30    a40    a50     a60   a70   a80   a90

a100  a200  a300  a400  a500   a600  a700  a800  a900

a1000 ...

hvor der er underforstået at alle tal  er reduceret modulo n.

Hvis du nu skal finde a837 modulo n   kan det findes som a800*a30*a7 mod n

Det ovenstående er baseret på at vi bruger 10 tals systemet, som derfor er kendt.

Det er faktisk bedre at bruge 2 tals systemet; men jeg gør det ikke af pædagogiske grunde

Ovenstående tabeller kan nemt laves i et regneark


Svar #2
12. februar 2015 af ChemIdiot (Slettet)

Hej Peter

Rigtig mange tak for dit svar! Får det lige prøvet igennem! :-)))


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2015 af peter lind

Ser lige at jeg glemte at skrive at du finder for eks. a6 som a5*a  a60 som a50*a10  a600 som  a500*a100 


Svar #4
12. februar 2015 af ChemIdiot (Slettet)

Hej Peter

Jeg fik også en ven til at hjælpe faktisk og har fundet frem til at det kunne bare skrives som 

((((((k^3)^3)^2)^2*k)^3)^3)^2*k

Mange tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Potensregneregler mht RSA-dekryptering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.