Fysik

Lyset brydning

14. februar 2015 af Y2015 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

jeg sidder med denne spørgsmål og jeg kan ikke rigtig komme frem ad.

Beregn b, I og B på figuren, hvis i=55°.

Jeg har udregnet n=1,52.

V_1_luft=300000000m/s. 

V_2_akryl= 1,974*10^9m/s.

Jeg har også vedhæftet figuren.

Jeg vil være rigtig glæde hvis I kan hjælpe med dette opgave.

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: s1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2015 af mathon

a)
                       v_{acryl}=n^{-1}\cdot c


Svar #2
14. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

#1

Er det ikke det samme som min udregning? 

V_2=(300000000m/s)/1,52


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2015 af mathon

b)
                  b=\sin^{-1}\left ( 1,52^{-1}\cdot \sin(i) \right )


Svar #4
14. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Kan du lige også give et hint hvordan man finde 'I' og 'B' ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2015 af mathon

              \angle I og \angle b er ensliggende vinkler ved parallelle linjer.

              \angle B og \angle i er ensliggende vinkler ved parallelle linjer.


Svar #6
14. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Jeg har fundet b til at være , 

b=?sin?^(-1) ((sin(55°))/1,52) =?sin?^(-1) (0.53892) = 32.6°

Er det så siger, at b = I, da   [\angle I]  og  [\angle b]  er ensliggende vinkler ved parallelle linjer ?

Hvordan finder man B?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. februar 2015 af mathon

Når vi går fra et stof med høj lyshastighed til et stof med lavere lyshastighed er
størrelsesforholdet mellem \angle i og \angle b ?

Når vi går fra et stof med lavere lyshastighed til et stof med højere lyshastighed er
størrelsesforholdet mellem \angle i og \angle b ?


Svar #8
14. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Når vi går fra et stof med høj lyshastighed til et stof med lavere lyshastighed er
størrelsesforholdet mellem  [\angle i]  og  [\angle b]  ?

Svaret: størrelsesforholdet er større i den første stof end i forholdt til den anden stof. Dvs. i er større end b.

Omvendt det bliver større når man går fra et stof med lavere lyshastighed til et stof med højere lyshastighed.

Er det ikke sand?

Mht. del b: Har jeg skrevet:

Vi fundet b til at være b= 32.6°. Da ∠I og ∠b er ensliggende vinkler ved parallelle linjer. Derfor, kan man sige, at I=32.6°.

Vi har i til at være i=55°. Da ∠B og ∠i er ensliggende vinkler ved parallelle linjer. Derfor, kan man sige, at B=55°.

Vil det give mening?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dit resultat for v2 er 10 gange for stort. c ≈ 3,0·108 m/s


Svar #10
14. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

#9

Er du sikker. Der er jo 8 nul i V_2=(300000000m/s), hvilket er det samme som du har skrevet. c ≈ 3,0·108 m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

I #0 skrev du    V_2_akryl= 1,974*10^9m/s . Det resultat er 10 gange for stort.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. februar 2015 af mathon

d)
          Når lysets strålegang er fra acryl til luft, er brydningsvinklen større end indfaldsvinklen.
          Når brydningsvinklen er lig med eller overstiger 90°, er der totalrefleksion i acrylklodsen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. februar 2015 af mathon

e)
          Den mindste vinkel (I), hvor der opstår totalrefleksion i acrylklodsen
          beregnes af:
                                   \sin(I_{min})=1,52^{-1}      \angle b=90^{\circ}   \sin\left (b \right )=1

                                   I_{min}=\sin^{-1}\left (1,52^{-1} \right )


Svar #14
14. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

#11

Tak. Det kunne jeg nu se og har rettet. 

#12

Tusind tak for jeres hjælp. Jeg kunne ikke klare det selv alene. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. august 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: Lyset brydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.