Fysik

Gamma-stråling! Need help

20. februar 2015 af SofiePL (Slettet) - Niveau: B-niveau


En væg af beton benyttes til afskærmning mod gamma-stråling. Væggens halveringstykkelse for gamma-strålingen er 55mm. Hvor stor en procentdel af gamma-strålingen absorberes af en 20cm tyk betonvæg?

Ønsker hjælp jeg bruger formlen

N=N{o}*(\frac{1}{2})^{t/^{T1/2}}}

Hvor jeg indsætter No til 20cm, halveringstiden/halveringstykkelsen til 5,5cm men hvad er t så?


NEED HELP!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2015 af peter lind

N/N0 = (½)200/55


Svar #2
20. februar 2015 af SofiePL (Slettet)

Det forstår jeg ikke, hvorfor skal det andet på den anden side af lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

N er strålingsintensiteten. (Det kunne fx være antallet af klik pr. minut målt med en geigertæller.)

N0 er strålingsintensiteten, når der ikke er nogen afskærmning.

t er væggens tykkelse.

T½ er halveringstykkelsen.

Find nu størrelsen N/N0 ved hjælp af formlen, så har du næsten svaret på opgaven.


Svar #4
20. februar 2015 af SofiePL (Slettet)

N/N0 = (½)^200/55

dette får jeg til 0,080416556


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Størrelsen N/N0 udtrykker strålingsintensiteten med afskærmning i forhold til strålingsintensiteten uden afskærmning. Du har altså fundet, at strålingsintensiteten er reduceret til 8% af sin oprindelige styrke.

Når nu intesiteten er reduceret fra 100% til 8%, hvor meget er der så absorberet i væggen?


Svar #6
20. februar 2015 af SofiePL (Slettet)

92%..


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nemlig!


Svar #8
20. februar 2015 af SofiePL (Slettet)

Tusind TAK for hjælpen!


Skriv et svar til: Gamma-stråling! Need help

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.