Matematik

Kombinatorik

21. februar 2015 af NTNTNTNT (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan ikke rigtig finde ud af nedenstående kombinatorik opgave. Håber, at der er en som vil hjælpe.

En folketingsgruppe har 15 medlemmer incl. formanden. Gruppen skal nedsætte 3 udvalg med hhv. 4, 2, og 3 medlemmer. De 3 udvalg må ikke hve noget medlem til fælles.

a) På hvor mange måder kan udvalgene nedsættes?

Der nedsættes yderligere 2 udvalg, hvor formanden er med i begge udvalg. Incl. formanden skal udvalgenen være på 5 og 7 medlemmer.

b) På hvor mange måder kan disse udvaæg nedsættes?

På forhånd tak.

b)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2015 af Stats

Tænker at det er:

Kn,r = n! / r!(n-r)!

a.
K15,9·K9,4·K9,2·K9,3 = 1.907.025.120

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2015 af Stats

#1
Korrektion:

K15,4·K11,2·K9,3 = 6.306.300 muligheder

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2015 af Stats

b.

2 udvalg på hhv. 5 og 7  medlemmer

Direktøren skal være med i begge

15 medlemmer = {A,B,C,...,O}, lad os kalde A for direktøren.

A _ _ _ _ _

14 kan fordeles på den første plads

A × 14 × _ × _ × _

Udfylder resten..
A × 14 × 13 × 12 × 11

Og A er der kun 1 ud af de 15 der kan være
14!/(4!(14-4!)) = 1001 muligheder

Det næste udvalg er der 7 pladser, og der er 15 der kan komme på.

A × 14 × _ × _ × _ × _ × _

Udfylder resten..
A × 14 × 13 × 12 × 11 × 10 × 9

14!/(7!(14-7)!) = 3432

Der er i alt: 1001·3432 = 3.435.432 muligheder

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
21. februar 2015 af NTNTNTNT (Slettet)

Tak for svaret, men i det andet udvalg kan man vel ikke vælge blandt 14 medlemmer, da menige medlemmer ikke må indgå i begge udvalg.

Jeg vil sige, at man for det andet udvalg kun kan vælge blandt 10 medlemmer. Dvs. K(10,7). Eller er det helt forkeret forstået?


Svar #5
21. februar 2015 af NTNTNTNT (Slettet)

Derudover er der jo 15 forskellige, som kan vælges til formand, hvorfor man skal multiplicere med 15.

Dvs., at jeg får:

K(14,4)*K(10,7)*15=1.801.800

Er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2015 af Stats

#4

Jeg antog at i opgave b) At der ikke gælder den samme regel som i opgave a)

i a) Der skal vælges: 4, 2, og 3 personer.. 4 + 2 + 3 = 9

b) der skal vælges 5 og 7 personer, hvor formanden skal være med i begge.

5 + 7 (samme mand i begge betyder) 5 + 6 = 11

I alt 20 personer... Derfor antager jeg at reglen fra opgave a)  "De 3 udvalg må ikke have noget medlem til fælles", ikke er gyldig i b), da der kun er 15 medlemmer at tage af

#5

Der står ikke noget om, at der skal vælges en formand...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2015 af Stats

b)..

Formanden "A".

7 pladser til 15 mennesker... hvor formanden er én af dem...

_ _ _ _ _ _ _   (7 pladser)

A _ _ _ _ _ _ (formanden + 6 pladser)

Det vil sige at vi nu har 14 mennesker der kan få pladsen lige efter formanden

A × 14 _ _ _ _ _ (Formanden + en anden + 5 pladser tilbage)

Den næste plads i udvalget kan nu trække på 13 personer... Og dernæst 12 personer, og så videre...

A × 14 × 13 × 12 × 10 × 9 × 8

Nu har vi alle mulige måder, hvorpå vi kan få personer...

De giver i alt: 14!/7! måder...

\\ \frac{14!}{7!}=
\\ \frac{14\cdot 13\cdot 12\cdot 11\cdot 10\cdot 9\cdot 8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1}{7\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1}=\\ \\ \frac{14\cdot 13\cdot 12\cdot 11\cdot 10\cdot 9\cdot 8\cdot \not{7}\cdot \not{6}\cdot \not{5}\cdot \not{4}\cdot \not{3}\cdot \not{2}\cdot \not{1}}{\not{7}\cdot \not{6}\cdot \not{5}\cdot \not{4}\cdot \not{3}\cdot \not{2}\cdot \not{1}}=\\ \\ 14\cdot 13\cdot 12\cdot 11\cdot 10\cdot 9\cdot 8

Problemet nu, er at dette er en permutation... dvs

A B C D E F G ses som værende forskellig fra B C D E F G A, hvilket vil sige, at vi tæller samme "gruppe" med flere gange..

Her kan vi jo sagtens se, at de to er "nøjagtig" det samme.

Derfor skal vi have fjernet dem..

Der er 7! = 5040 gange hvor denne hændelse optræder... Dvs. at antallet af kombinationer er:

(14!/7!)/7! = 14!/(7!·7!) = 3432 

Vi har derfor 3432 forskellige kombinationer, hvorpå, at vi kan vælge 7 hvor 1 af dem er formanden

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Et sted i din udredning har du sprunget en faktor 11 over. Det skulle jo blive

        14! / (14-6)! = 14! / 8!

Når formanden er født medlem i hvert af de to udvalg på hhv 5 og 7 medlemmer, betyder det, at der reelt skal udtages hhv 4 og 6 medlemmer blandt de 14 resterende medlemmer, dvs

        4 medlemmer:     14! / (4!·(14-4)!) = 14! / (4!·10!) = 14·13·12·11/(4·3·2·1) = 7·13·11

        6 medlemmer:     14! / (6!·(14-6)!) = 14! / (6!·8!) = 14·13·12·11·10·9 / (6·5·4·3·2·1) = 7·13·11·3


Skriv et svar til: Kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.