Matematik

Find forskift for et 4. gradspolynomie ud fra 4 punkter

24. februar 2015 af Carl95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal finde en forskift for et 4. gradspolynomie ud fra disse fire punkter (2,0), (5,0), (7,) og (10,0)

Jeg forstår ikke at løse denne opgave, da mine lærer ikke har angivet nogle rødder, som jeg lige ser det. 

Har dog spekuleret på om rødderne ikke er 2,5,7 og 10?

Alle de metoder jeg har kigget på på internettet har de alle fået angivet nogle rødder, når de skal finde forskrfiten. 

Nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2015 af peter lind

hvis (7,) skal være (7, 0) har du ret i at det er rødderne


Svar #2
24. februar 2015 af Carl95 (Slettet)

Mine lærer har skrevet (7,), men går også ud fra det er (7,0) så


Svar #3
24. februar 2015 af Carl95 (Slettet)

Jeg har nu stilt det op sådan her 

f(x)=a*(x-2)*(x-5)*(x-7)*(x-10)

Men jeg forstår ikke hvordan jeg skal gå videre, fordi når jeg ikke har fået tildelt et punkt som fx. (8,5), så ved jeg ikke hvad jeg skal sætte ind på x's plads. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2015 af mathon

4. gradspolynomiet faktoriseret

                  f(x)=a(x-2)(x-5)(x-7)(x-10)


Svar #5
24. februar 2015 af Carl95 (Slettet)

Men alle steder jeg læser om faktorisering, står der at det går igennem et punkt, men har ikke noget punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2015 af peter lind

#5  I det her tilfælde går kurven gennem 4 punkter


Svar #7
24. februar 2015 af Carl95 (Slettet)

Undskyld blev forvirret.

Men jeg ved ikke hvordan jeg skal løse den, når jeg har 4 punkter at vælge imellem. Skal jeg så bare tage fx. (2,0) og sætte ligningen til f(2)=a*(2-2)*(2-5)*(2-7)*(2-10)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2015 af mathon

Gang parenteserne sammen to og to.
Gang de to sidste parenteser sammen og gang med a.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar 2015 af Chrystine (Slettet)

Du kan endda vælge at sætte a = 1, for du skal blot finde ét (af de uendelig mange mulige) 4.gradspolynomium gennem de fire pågældende punkter.

Egentligt kunne du angive svaret fra #3 og #4 direkte som facit, men
når du har ganget alle parenteserne sammen (som #8),
vil du nok lettere genkende udtrykket som et fjerdegradspolynomium.

(Du kan kontrollere dit facit ved at sætte punkterne ind: Hvis du sætter x=2, får du så f(x)=0? osv, som du gør i #7).
 


Skriv et svar til: Find forskift for et 4. gradspolynomie ud fra 4 punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.