Matematik

Ortonomal basis

02. marts 2015 af Searchmath (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har for at løse a) defineret vektorerne og dernæst divideret dem med deres længde for at få den til at være lig 1. Der gælder så at prikproduktet at hver af dem skal være lig 0, for at de står vinkelret på hinanden, men det ser ikke sådan ud med disse vektorer. Hvordan kommer jeg videre? 

Vedhæftet fil: opgavehj6.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man skal først finde en ortogonal basis for de to egenvektorrum. Først da vil man normere vektorerne.

Løs ligningssystemerne hørende til de to egenværdier. Dimensionerne af egneværdirummene aflæses af oplysningerne i opgaven.


Svar #2
05. marts 2015 af Searchmath (Slettet)

Hvordan finder man en ortogonal basis? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Idet A er den symmetriske matrix i opgaven skal man løse ligningerne

        A xT = 8·xT

og

        A xT = 4·xT


Svar #4
08. marts 2015 af Searchmath (Slettet)

#3: Det prøver jeg lige :)

Jeg skal lave en funktionsundersøgelse (i vedhæftet fil). Jeg er lidt på bar bund, men hints af samme art som i #3 hjælper rigtig meget på forståelsen af teorien. 

Vedhæftet fil:Doc1.docx

Brugbart svar (1)

Svar #5
08. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

a) Benyt udtrykket for den retningsafledede.

b) Se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1580700

c) Se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1580954

I øvrigt: opret en ny tråd, n9r det nye spørgsmål ikke har noget med den foregående diskussion at gøre.


Svar #6
08. marts 2015 af Searchmath (Slettet)

#5: Jeg opretter lige et nyt indlæg så.

#3: Jeg har bestemt en ortonormal basis, hvordan kan jeg nemt tjekke om  jeg har regnet rigtig ud (udover at se om de er indbyrdes ortogonale og har længden 1) ?

Jeg er i gang med samme opgave, men er nået til delopgave b). Kan du give mig hints?

Vedhæftet fil:dok2.docx

Svar #7
09. marts 2015 af Searchmath (Slettet)

Jeg får den til at være 8*y1^2+8*y2^2+4*y3^2+4*y4^2+4*y5^2


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, to af koefficienterne vil være 8, og tre af dem vil være 4.


Svar #9
09. marts 2015 af Searchmath (Slettet)

#3: Jeg har anvendt Gramschmidt til at løse opgaven, men hvis jeg nu ønskede at løse den på din måde, hvordan skal jeg så finde x i din ligninger. Jeg kan nemlig  ikke bare isolere den. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ser vi først på ligningen for egenværdien 8, altså

        A xT = 8·xT

får vi koefficientmatricen

  -3   1   0  -1   1
   1  -3   0  -1   1
   0   0   0   0   0
  -1  -1   0  -3  -1
   1   1   0  -1  -3

og ved passende addition og subtraktion får vi de fire ligninger

   -2(x1 + x2)  + 2(-x4 + x5) = 0
    4(-x1 + x2)                     = 0
                      -4(x4 + x5)   = 0
    -2(x1 + x2) + 2(-x4 + x5) = 0

dvs.

        x1 = x2
        x4 = -x5
        x1 + x2 = -x4 + x5 = 2x5

dvs.

        x1 = s
        x2 = s
        x3 = t
        x4 = -s
        x5 = s

Egenværdirummet udspændes altså af de to vektorer [1 , 1 , 0 , -1 , 1] og [0 , 0 , 1 , 0 , 0], der er ortogonale.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9 (Fortsættelse af #10)

Ser vi derefter på ligningen for egenværdien 4, altså

        A xT = 4·x

får vi koefficientmatricen

   1   1   0  -1   1
   1   1   0  -1   1
   0   0   4   0   0
  -1  -1   0   1  -1
   1   1   0  -1   1

hvorfra vi udtrækker ligningerne

      x1 + x2 - x4 + x5 = 0
                  x3          = 0

og vi finder da en parameterfremstilling for løsningen

        x1 = - s + t - u
        x2 = s
        x3 = 0
        x4 = t
        x5 = u

Egenværdirummet udspændes derfor af de tre vektorer

        w1 = [-1 , 1 , 0 , 0 , 0] ,  w2 = [1 , 0 , 0 , 1 , 0] , w3 = [-1 , 0 , 0 , 0 , 1]

Disse tre vektorer er ikke ortogonale, så man kan benytte Gram-Schmidt til at konstruere et sæt vektorer ud fra disse, der er ortogonale.


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Udfører man Gram-Schmidt på basen {w1,w2,w3} for egenværdirummet hørende til egenværdien 4, finder man en ortogonal basis bestående af vektorerne

        v1 = [-1 , 1 , 0 , 0 , 0] , v2 = [1/2 , 1/2 , 0 , 1 , 0] , v3 = [-1/3, -1/3 , 0 , 1/3 , 1]

Til sammenligning har vi basen for egenværdirummet hørende til egenværdien 8 fra #10

        u1 = [1 , 1 , 0 , -1 , 1] , u2 = [0 , 0 , 1 , 0 , 0]

der som nævnt allerede er en ortogonal basis for dette underrum. Man efterviser let, at sættet

        {v1 , v2 , v3 , u1 , u2}

er en ortogonal basis for hele vektorrummet R5 .


Skriv et svar til: Ortonomal basis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.