Fysik

Energibevarelse

16. marts 2015 af ShadH - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt svært ved at få forstået nogle småting i forhold til energibevarelse. For at gøre tingene mere specifik så har jeg svært ved at koble oplysninger som:

(1) Emek=Epot+Ekin

(2) --> Epot=Ekin

Det virker ikke relevant at vide (1) for at forstå, som følge af energibevarelse, at Epot=Ekin

F.eks har jeg fået stillet lektien at løse opgaven på linket https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1367317. Jeg forstår de vejledende forklaringer deri. Men som en note har vores lærer forklaret at Emek=Efjeder+Ekin men jeg får ikke indtrykket af at det gør noget for opgaven og det er netop det jeg er interesseret i at få forklaret.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at skrive linket som et link man kan klikke på

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1367317


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Den mekaniske energi er

        Emek = Epot + Ekin .

Når den mekaniske energi er bevaret, er ændringen i den mekaniske energi altid 0, dvs

        ΔEmek = ΔEpot + ΔEkin = 0

dvs

        ΔEpot = - ΔEkin .

I opgaven med fjederpistolen vil der så gælde

        ΔEfjeder = - ΔEkin .

Når pistolen er spændt, er den potentielle fjederenergi

        Efjeder,før = (1/2)kx2

mens den kinetiske energi er

        Ekin,før = 0

Når kuglen efter affyringen forlader pistolmundingen, er den potentielle fjederenergi

        Efjeder,efter = 0

mens den kinetiske energi er

        Ekin,efter = (1/2)mv2 .

Den kinetiske energi er bevaret

        Emek = Efjeder,før + Ekin,før  = Efjeder,efter + Ekin,efter

dvs.

        (1/2)kx2 + 0 = 0 + (1/2)mv2

Ændringen i potentiel fjederenergi er

        ΔEpot = Efjeder,efter - Efjeder,før = -(1/2)kx2

og ændringen i kinetisk energi er

        ΔEkin = Ekin,efter - Ekin,før = (1/2)mv2 .

Energibetragtningerne fører umiddelbart til den interessante ligning

         (1/2)kx2 = (1/2)mv2


Svar #3
16. marts 2015 af ShadH

Meget overskueligt, jeg er med nu. Tak.


Skriv et svar til: Energibevarelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.