Fysik

Nogen der forstår denne opgave?

16. marts 2015 af TheWeekend (Slettet) - Niveau: B-niveau

5 Udled Arkimedes' lov for en kasse med lodrette og vandrette sider Hint: Tag udgangspunkt i formlen for væskesøjletryk. Der gælder for en kasse nedsænket i en væske, at væskesøjletrykket mod oversiden af kassen (poverside) er: 
En tilsvarende formel gælder for undersiden, men dybden (h) er en anden. (Dette er årsagen til, at vandtrykket mod kassens overside er mindre end vandtrykket mod kassens underside.) Husk, at hvis man kan beregne trykkene på kassens overside og kassens underside, kan man derudfra bestemme kraften fra væsken på oversiden og kraften på undersiden af kassen ud fra definitionen 
af tryk: (arealet af kassens overside og underside) skal betragtes som en ubekendt størrelse.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Vi kan kalde arealet af kassens overside og underside A og kassens højde H. Hvis kassens overside befinder sig i dybden h, er trykket på oversiden poverside = ρgh. Kraften på oversiden er så Foverside = Aρgh (tryk er jo kraft pr. areal). På samme måde kan vi finde trykket på kassens underside som punderside = ρg(h + H). Kraften på undersiden er Funderside = Aρg(h + H). Det er forskellen mellem disse to kræfter, som man kalder opdriften.

Fopdrift = Funderside - Foverside =

Aρg(h + H) - Aρgh =

AρgH

A*H er kassens volumen

Fopdrift = Vkasseρg

Vkasseρ er massen af den fortrængte væskemængde, så vi har

Fopdrift = mfortrængt væske *g

som er Arkimedes' lov.


Skriv et svar til: Nogen der forstår denne opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.