Matematik

vektorer

16. marts 2015 af DoraKro (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle som kan hjælpe med opg. c og d?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

c) I b) har man bestemt en parameterfremstilling for planen EDH, og man får oplyst en ligning for hovedbygningens tagflade. Indsæt parameterfremstillingen for EDH i ligningen for hovedbugningens tagflade, hvorved man får en parameterfremstilling for skæringslinien mellem de to tagflader.

d) Bestem skæringspunktet C mellem linien ED fra spm a) og skæringslinien i c).


Svar #2
18. marts 2015 af DoraKro (Slettet)

I c'eren får står jeg ikke helt hvordan man indsætter parameterfremstillingen i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

I b) har man bestemt en parameterfremstillig for planen EDH af formen

        x = x0 + a1·s + b1·t
        y = y0 + a2·s + b2·t
        z = z0 + a3·s + b3·t

som man så indsætter i ligningen for hovedbygningens tagflade    y - 3z + 10 = 0 , dvs

        y0 + a2·s + b2·t - 3·(z0 + a3·s + b3·t) = 0

hvoraf man kan udtrykke s ved t, som så indsættes i parameterfremstillingen for planen EDH. Den nye parameterfremstilling har kun den ene parameter t, og det er en parameterfrsmtilling for skæringslinien mellem de to planer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Har man vektoreregning på B-niveau ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kan finde læreplanerne for STX i matematik her http://www.uvm.dk/Uddannelser/Gymnasiale-uddannelser/Fag-og-laereplaner/Fag-paa-stx/Matematik-stx

(vektorregning).


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Det ser ikke ud til at man har vektorregning på B-niveau, så trådstarter har angivet det forkerte niveau.

Men har matematisk modellering noget med vektorregning at gøre ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det spiller vel ikke den store rolle, om niveauet ikke er korrekt angivet?

Man kan da bruge vektorer som et hjælpemiddel i matematisk modellering som her, hvor der opstilles modeller for dele af en bygningskonstruktion.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Nej nej; det spiller ikke nogen rolle overhovedet.

Men så må vektorregning være en del af matematik B pensum. Men hvorfor i alverden skriver uvm det så ikke ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Vektorregning er ikke specielt et afsnit under matematiske modeller. Med matematiske modeller tænkes der nok i gymnasieregi især på vækstfunktioner


Svar #10
19. marts 2015 af DoraKro (Slettet)

Jeg har følgende:

Ligning;

y-3z+10=0

Parameterfremstilling;
 

\begin{pmatrix}x \\ y \\ z \end{pmatrix} =\begin{pmatrix}6\\ 1\\ 6 \end{pmatrix}+s\begin{pmatrix} 0\\ 3\\ -0,75 \end{pmatrix}+t*\begin{pmatrix} -6\\ 0\\ 0 \end{pmatrix}

Skal jeg så udskriveparameterfremstillingens x, y og z og indsætte det ligningen? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du skal følge fremgangsmåden i #3. Man har så

        (1 + 3s) - 3·(6 - (3/4)s) + 10 = 0

dvs

        3s + (9/4)s +1 - 18 + 10 = 0

eller

        (21/4)s = 7

        s = 28/21 = 4/3

En parameterfremstilling for skæringslinien er så

        [x , y , z] = [6 , 1 , 6] + (4/3)·(0 , 3 , -3/4] + t·[-6 , 0 , 0]

                      = [6 , 5 , 5] + t·[-6 , 0 , 0] , t ∈ R .


Svar #12
25. marts 2015 af DoraKro (Slettet)

Tusinde tak, skal du have. Dert var en stor hjælp. Vil du gerne hjælpe mig med den sidste del opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Læs forklaringen i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. juli 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.