Matematik

Hjælp til basal trigonometri

26. marts 2015 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løser jeg opgaven på vedhæftet billede. 

a) Bestem teltes højde BC og Bestem længden af siden AB 

b) Bestem vinke E i trekant DEF. - Kan det passe at vinkel e er 45 grader?

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2015 af Therk

a) Ved tangens er

\tan \theta = \frac{\text{mod}}{\text{hos}}

dvs.

\tan(42^\circ) \cdot 140 = \text{h\o jden}

Find AB på tilsvarende måde (slå evt. din trigonometri op i din matematikbog).

\rule{7cm}{0.4pt}

Hvordan er du kommet frem til de 45 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. marts 2015 af 123434 (Slettet)

a)

Bestem teltets højde BC!

Trekanten er retvinklet, C=90*

BC er den modstående katete over for vinkel A

AC er den hosliggende katete til vinkel A

Mod, BC er ukendt. Og AC angives til 140 cm

A angives til 42,9 grader

Vi skal bruge en formel med hos og mod

Tan(v)=mod/hos

Tan(42,9)=mod/140

Tan(42,9)*140=mod/140*140

Mod=130 cm

Teltets højde, BC, er 130 cm


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2015 af Soeffi


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. marts 2015 af 123434 (Slettet)

a)

Bestem længden af side lABl

Trekant ABC er retvinklet, da C=90*

Siden lABl er hypotenusen, dvs. den længste side i trekant ABC

lACl er fortsat den hosliggende side til vinkel A

Vi skal anvende en formel, hvor hyp og hos indgår

cos v = hos/hyp

cos(42,9)=140/hyp

cos(42,9)*hyp=140/hyp*hyp

cos(42,9)*hyp=140

hyp=140/cos(42,9)=191 cm

Længden af siden AB er 191 cm


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2015 af 123434 (Slettet)

Bestem vinkel E i trekant DEF

lDFl har samme højde som længden lBCl

lDFl er den modstående katete i forhold til vinkel E. Mod=130

lEFl er den længste side, hypotenusen, i trekant DEF. hyp=166

Vi skal bruge en formel, hvor mod og hyp indgår

sin v = mod/hyp

sin(v)=130/166

sin-1(130/166)=51,5 grader

Vinkel E i trekant DEF er 51,5 grader 


Svar #6
27. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak for svarene.Det hjalp meget på forståesen - 123434


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Her begår du en mindre fejl, idet man ikke runder af i mellemregningerne, så din vinkel E ikke er helt korrekt.

Man har 

        |BC| = |AC|·tan(A) = 140·tan(42,9º) = 130,1 cm

        |AB| = |AC|/cos(A) = 140/cos(42,9º) = 191,1 cm

        sin(E) = |BC|/|EF| = (|AC|/|EF|)·tan(A) = (70/83)·tan(A) = (70/83)·tan(42,9º) = 0,783711

        E = 51,60º


Svar #8
27. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

På vedhæftet billede ses endnu en trigonometri opgave. 

Vinkel A i trekan AED - bestemt med wordmat trekantløser = 17,35402 grader kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. marts 2015 af Soeffi


Svar #10
27. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jeg har forsøgt at regne på vinkel A igen og får nu:

sin (v) = mod/hyp

sin (v) = 2,5/8 

Sin-1 (2,5/8) =18,20 grader

Er der nogle, der kan hjælpe med hvordan jeg bestemer længden af CD?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. marts 2015 af Soeffi

Trekanterne ABC og AED er ligedannede. Hvad gælder så for forholdet mellem |BC| og |ED| sammenlignet med forholdet mellem |AC| og |AD|?


Svar #12
27. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Det forstår jeg ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Din beregning af vinkel A er forkert. Man finder, at

        tan(A) = 2,5/8 = 0,3125

hvorfor

        A = tan-1(0,3125) = ...


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

De to trekanter ABC og AED er ensvinklede. Ud fra et sæt af ensliggende sider bestemmer man så skalaforholdet mellem de to trekanter. Siderne BC og ED er ensliggende. Man finder så |CD| ved

        |CD| = |AD| - |AC| = |AD| - (|BC|/|ED|)·|AD| = |AD|·(1 - (|BC|/|ED|))


Svar #15
27. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jeg forstår virkelig ikke, hvordan jeg kan regne længden af CD ud. Er der ikke en formel/metode. Jeg kan lære eller følge? 

Og tak for svaret og forklaringen #13


Svar #16
27. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

KAn det passe at længden er 7,4. Det resultat får jeg ihvertfald. 


Brugbart svar (1)

Svar #17
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#15

Forstår du ikke fremgangsmåden i #14?

Man kan opstille et skema over de tre sæt af ensliggende sider i de to trekanter

ABC:        AC        AB       BC
AED:        AD        AE       ED

hvor man så indsætter de kendte tal

ABC:        AC        AB       1,5
AED:        8,0        AE       2,5

Heraf ser man, at    |AC|/8 = 1,5/2,5, så    |AC| = 8·1,5/2,5 = 8·3/5 = 8·6/10 = 4,8

Så har man        |CD| = |AD| - |AC| = 8 - 4,8 = 3,2

#16: Nej, det kan ikke passe. I stedet for bare at fyre et tal af, burde du også give dine mellemregninger.


Skriv et svar til: Hjælp til basal trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.