Biologi

HJÆLP Til EKSAMEN SPØRSMÅL

06. juni 2015 af amerah - Niveau: C-niveau

HEJ .

HJÆLP til eksamens underspørsmål :  Forklar sammenhængen mellem kromosomer, gener, proteiner og enzymer...

Håber nogen kan svar inden mandag..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2015 af LeftManatee (Slettet)

Kromosomer er lange, dobbelt strenge DNA, der er "krøllet" sammen. Hvert DNA består baserne adenin (A), thymin (T), guanin (G) og cytosin (C), der kommer i forskellige rækkefølge. Sammen koder sekvenser af disse baser for forskellige gener, der alle koder for forskellige proteiner.

Læs om "proteinsyntesen" for at forstå det til fulde. :)


Svar #2
06. juni 2015 af amerah

Tak for dit svar.

Men jeg forstå ikke hvad er sammenhængen.

Er proteinsyntese ikke således?

Når celler bygger proteiner så sker der proteinsyntese. Det betyder at enzymer i cellekernen kan oversætter DNA til RNA ved at to strenge i DNA åbnes som en lynlås, så laves der en kopi af et stykke af den ene DNA-streng, altså mRNA. Ribosomer binder sig til mRNA og oversætter den til aminosyrerne.

Aminosyrene sættes sammen til en kæde og derfra dannes der proteiner. Og hvis organismen dør så sker der ingen proteinsyntese, da cellen også dør.

Men igen hvad er sammenhængen mellem kromosomer, gener, proteiner og enzymer.

TAK...


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2015 af LeftManatee (Slettet)

Jo, det er helt rigtigt!

Sekvensen af aminosyrer, der koder for en protein er et gen. De forskellige kodninger giver proteinerne forskellige funktioner. På den måde bliver der også dannet enzymer ud fra generne, da et enzym er et protein. 

Så kromosomer består af dobbelt DNA-strenge. DNA-strengene er opbygget af baser, der, med forskellige sekvenser, koder for proteiner. En sekvens, der koder for et protein består af 3 dele; exon, intron og exon. Disse 3 dele udgør et gen. Når et protein skal dannes "rulles" kromosomet ud, DNA-strengene skilles fra hinanden og den ene streng bliver oversat til mRNA. mRNA glider fra cellekernen og ud i cellens cytoplasma, hvor den (som du selv siger) binder sig til et ribosom. Ud fra den bestemte sekvens af baserne i genet, dannes en bestemt rækkefølge af aminosyrer. Tilsammen danner disse aminosyrer til slut et protein. Der findes 20 forskellige aminosyrer, der hver har forskellige egenskaber. Rækkefølgen af aminosyrer giver derved proteinet en bestemt funktion, f.eks. katalyserende egenskaber (= enzym). 

Så en kort opsumering giver:

Kromosomer -> Lang række af gener -> Gener koder for proteiner -> Opbygningen giver protein speciell funktion -> Enzym er et protein der katalysere en biokemisk reaktion -> Proteinet får reaktionen til at forløbe hurtigere (f.eks. hexokinase, der indgår i glykolysen og nedbryder glukose til glukose-6-fosfat)

Jeg håber det gav lidt mere mening nu :)


Svar #4
07. juni 2015 af amerah

Tusind tak for hjælpen....

Nu giver det meget mere mening...

Tak :) LeftManatee


Skriv et svar til: HJÆLP Til EKSAMEN SPØRSMÅL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.