Matematik

Gør rede for gennemsnitlig procentvis ændring

11. juni 2015 af Joebro (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey Jeg skal op til Matematik Mundtlig på C-Niveau og er lidt i tvivl om dette:

Jeg har fået spørgsmålet: Gør rede for gennemsnitlig procentvis ændring

Nogen som evt. kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. juni 2015 af Toonwire

Heysa

Der findes en formel for udregning af procentvis gennemsnitlig ændring:

\mathcal{P}=\sqrt[n]{a_1\cdot a_2\cdot~{ \dots }~\cdot a_n}-1

Hvor \mathcal{P} er den gennemsnitlige procentvise ændring og a er de n forskellige fremskrivningsfaktorere.

Eksempel

\begin{vmatrix}~~ \mathbf{\aa r} & \mathbf{1} & \mathbf{2} & \mathbf{3} ~\\ ~~ procent & 3 \%& 1 \% &5 \% \\ ~~ a& 1.03&1.01 &1.05~~ \end{vmatrix}

Dvs.
\\n=3\\a_1=1.03,~~a_2=1.01,~~a_3=1.05

Vi får derved den gennemsnitlige procentvise ændring ved:

\mathcal{P}=\sqrt[3]{1.03\cdot 1.01\cdot 1.05}-1=0.02987 \approx 0.3 \%


Skriv et svar til: Gør rede for gennemsnitlig procentvis ændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.