Fysik

Halveringstid

16. juni 2015 af pigen001 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Vil lige spørge om, hvordan man ved hvad et atom bliver til, når den er halveret.

Har atomet nr. 214 Am som har en halveringstid på 432,0 år
Hvilke atom bliver Am til så, om 432,0 år?

Hvordan er det lige man regner det?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2015 af 123434 (Slettet)

T1/2=432

T1/2=log(1/2):log(a)

432=log(1/2):log(a)


Svar #2
16. juni 2015 af pigen001 (Slettet)

Hvordan ved jeg hvad "a" er? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2015 af mbn89 (Slettet)

I kernehenfald hedder det ikke a, men k. Og k er henfaldskonstanten.
T½=ln(2)/k


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2015 af mathon

Der er tale om
                             _{95}^{241}\textrm{Am}\; \; \rightarrow \: \: _{93}^{237}\textrm{Np}\; \; +\; \; _{2}^{4}\textrm{He}

Det er ikke sådan, at hver _{ }^{214}\textrm{Am}-isotop er 432 år om at henfalde. Men halvdelen af den radioaktive mængde 

isotoper er henfaldet efter 432 år.

                             N(t)=N_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}=N_0\cdot \left (\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{232}} \right )^t=N_0\cdot 0{,}997017^{\, t}

når t regnes i år.


                                 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2015 af Soeffi

Du mener nok Americium-241 isotopen. Den har atommassen 241 og atomnummer 95. Den henfalder ved alfa-henfald:

Den bliver ikke til noget efter 432 år, men halvdelen af den oprindelige mængde er omdannet efter 432 år. Am-241 omdannes til Np-237, dvs. Neptunium-237 isotopen og en alfa-partikel også kaldet en Helium-kerne. Det er ikke noget, som man kan regne ud, det er man nød til at slå op.

Processen bruges blandt andet i røgdetektorer, se evt. http://teacherfurse.com/PhysicsPage/Classes/Science10/NuclearScience/HomeRad.htm.


Svar #6
17. juni 2015 af pigen001 (Slettet)

Taaak alle sammen, det giver meget bedre mening. Jeg kunne godt bruge den der ligning med henfaldet efter 432 år, men jeg forsod ikke hvad det var hvad man fandt frem til, hvis man brugte ligningen

Men det var så alfa-henfaldet.

Hvad men når der sker en beta henfald (Sr -90) og en gamma henfald (Cs -137) 

Jeg ved at gamma ikke ændre sine tal, og beta minus er det noget med en neutron der bliver til proton. Men hvordan gør man det lige præcis? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. juni 2015 af mathon

                   _{38}^{90}\textrm{Sr}\; \; \rightarrow \; \; _{39}^{90}\textrm{Y}\; \; +_{-1}^{0}\textrm{e}\; \; +\; \; \overline{\upsilon}

                   _{55}^{137}\textrm{Cs*}\; \; \rightarrow \; \; _{55}^{137}\textrm{Cs}\; \; +\; \; \gamma


Svar #8
17. juni 2015 af pigen001 (Slettet)

#7

                   _{38}^{90}\textrm{Sr}\; \; \rightarrow \; \; _{39}^{90}\textrm{Y}\; \; +_{-1}^{0}\textrm{e}\; \; +\; \; \overline{\upsilon}

                   _{55}^{137}\textrm{Cs*}\; \; \rightarrow \; \; _{55}^{137}\textrm{Cs}\; \; +\; \; \gamma

Taak, og hvad er det den der stjerne over s betyder? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. juni 2015 af mbn89 (Slettet)

#8 Det betyder at den har overskydende energi, den gerne vil af med


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2015 af mathon

Atomkernen har forskellige energiniveauer. Kernen henfalder til et lavere mere stabilt energiniveau.


Svar #11
18. juni 2015 af pigen001 (Slettet)

Okay tak skal i have


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.