Fysik

Hvad er forskellen på varmekapacitet og specifik varmekapacitet?

17. juni 2015 af Gandhara (Slettet) - Niveau: C-niveau

Som overskriften siger:

Hvad er forskellen på varmekapacitet og specifik varmekapacitet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2015 af powpow (Slettet)

Varme kapacitet er hvad en given genstand skal modtage af energi eller afgive for hhv. at stige eller falde præcis 1 K eller 1 C , dvs at alle forskellige genstande afhængig af størrelse og materiale har en varmekapacitet. Specifik varmekapacitet er til at finde i en tabel da den fortæller noget om hvor meget energi 1 kg af et materiale skal afgive eller modtage for hhv at stige eller falde 1K eller 1C. endvidere kan man sige at der er tale om termisk energi da det jo er varmeenergi eller arbejdsenergi der er tale om.


Svar #2
17. juni 2015 af Gandhara (Slettet)

Varmekapacitet = Hvor meget energi en genstand skal MODTAGE for at få en temperaturændring på 1 grad.

Specifik varmekapacitet = Hvor meget energi en genstand skal AFGIVE for at få en temperaturændring på 1 grad.

Er de fremhævede ord det eneste der er forskellen? Hvorfor er det, dét at modtage/afgive energi der er afgørende?

Jeg synes stadig ikke, at jeg forstår hvorfor man skelner mellem de 2 begreber :-/


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2015 af jamilaq (Slettet)

Når der er tale om varmekapacitet: den energi der skal tilføres en genstand pr. grads opvarmning, når der ikke sker nogen tilstandsændring 

Når der er tale om specifik varmekapacitet: den energi der skal tilføres et stof i en bestemt tilstandsform pr. masse pr. grads opvarmning.

Det er næsten den samme formel du også bruger til at begrene både varmekapacitet og specifik varmekapacitet nemlig,

Specifik varmekapacitet E = m · c · DT

varmekapacitet E = C · D T

som #1 siger "Specifik varmekapacitet er til at finde i en tabel da den fortæller noget om hvor meget energi 1 kg af et materiale skal afgive eller modtage for hhv at stige eller falde 1K eller 1C". Det der menes her er, at Specifik varmekapacitet er noget der allerede er blevet beregnet for dig og er til at finde i en eks. formelsamling

eksempelvis : 

De specifikke varmekapaciteter for is, vand og vanddamp er

cis = 2,2 kJ/(kg ·°C)
cvand = 4,2 kJ/(kg ·°C) 
cvanddamp = 1,5 kJ/(kg·°C).

håber det hjælper. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2015 af Eksperimentalfysikeren

#2: Forskellen på varmekapacitet og specifik varmekapacitet har intet at gøre med, om varmen modtaes eller afgives.

Et legeme har en varmekapacitet. Tager man et legeme af samme materiale, men med den dobbelt masse, har dette legeme den dobbelte varmekapacitet.

Den specifikke varmekapacitet er varmekapaciteten af 1 masseenhed, i dag normalt 1 kg. Det bevirker, at hvis et legeme har massen m og er lavet af et materiale med den specifikke varmekapacitet c, så har det varmekapaciteten C = m*c.


Skriv et svar til: Hvad er forskellen på varmekapacitet og specifik varmekapacitet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.