Matematik

Mat A

24. juni 2015 af 123434 (Slettet) - Niveau: A-niveau

1)

En funktion f er bestemt ved

f(x)=x4+In(2x+1)

Bestem f'(1)

x4 differentieres til 4*x4-1=4x3

In(2x+1) er en sammensat funktion. In er den ydre funktion, og 2x+1 er den indre funktion. I en sammensat funktion lader man den indre funktion være og differentiere den ydre funktion. In differentieres til 1

1/(2x+1)*(2x+1)'=2/(2x+1)

f'(x)=2/(2x+1)

f'(1)=2/(2+1)=2/3

2)

En funktion f er løsningen til differentialligningen

dy/dx=(x2+1)/y

og grafen for f går igennem P(2,4)

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P

For at bestemme tangentligningen, skal man differentiere udtrykket

1 differentieres til 0. y differentieres også til 0. x2 differentieres til 2*x2-1=2x

dy/dx'=2x

4=2*2 y-værdien er 4, og x-værdien er 2.

4=4

ligningen for tangenten i til grafen i punktet (2,4) er y=2x

Har jeg løst dem korrekt?

Tusind tak


Svar #1
24. juni 2015 af 123434 (Slettet)

f(x)=2In(x)+5x3

bestem f'(2)

In(x) differentieres til 1/x. 5x3 differentieres til 5*3*x3-1=15x2

f'(x)=2*1/x+3*5*x3-1

f'(x)=2/x+15x2

f'(x)=2/2+15*22=61


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juni 2015 af Toonwire

#0

Din løsning er ikke korrekt mht. ligning for tangenten.

\\y' =\frac{x^2+1}{y}~~= f'(x)=\frac{x^2+1}{f(x)}~~~~\&~~~~P =(2,4)\\\\ Dvs.\\ x_0 = 2\\ f(2) = 4\\ ----------\\ f'(2) =\frac{2^2+1}{4} =\frac{5}{4}~~~\text{(bare inds\ae t v\ae rdier, ingen grund til at differentiere :))}\\ \\ t(x) = f'(x_0) \cdot (x-x_0) + f(x_0) ~~\Rightarrow ~~ \frac{5}{4}\cdot (x-2) + 4 = \frac{5}{4}x- \frac{5}{2}+ 4 = \frac{5}{4}x+ \frac{3}{2}\\ \\ t(x) =\frac{5}{4} x +\frac{3}{2}

På linket herunder kan du se det hele grafisk (løsningen til differentialligningen samt den indtegnede tangent)

http://tiny.cc/grafisk_visualisation


Skriv et svar til: Mat A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.