Matematik

Bestemmelse af a og b.... tror jeg.

15. juli 2015 af GzimR (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg kæmper med denne opgave: Tegn grafen for en funktion f der opfylder følgende:definitionsmængden dm(f)=]-8;5] 

Funktionen er positiv i difinitionsmængden.

funktionen har globalt maximum i punktet (2,5)

f(0)=3

Jeg ved ikke om det er helt forkert. Men jeg går ud fra at man skal finde en funktion, som man så kan tegne grafen ud fra. Og har en idé om at det er f(x)=ax^2+bx+c hvor jeg skal finde a og b. Men jeg kan simpelthen ikke finde ud af det ud fra de oplysninger jeg har fået. 

Takker på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juli 2015 af Brusebad (Slettet)

Lad os antage at den ønskede funktion kan skrives på formen f(x) = ax2 + bx + c.
Funktionen skal så opfylde følgende:

a < 0
Toppunkt: -b / 2a = 2
f(2) = a • 22 + b • 2 + c = 5
f(0) = a • 02 + b • 0 + c = 3, så c = 3

Indsæt c = 3, så har du to ligninger med to ubekendte. Ligningsystemet kan du så løse ved at isolere en variabel, f.eks. b i den ene ligning og substiture ind i den anden ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juli 2015 af peter lind

Maksimum for x = 2 => f'(2)= 0

Maksimum = 5 =>f(2) = 5

f(0) = 3

Det giver 3 ligninger til beregning af a, b og c

det er muligvis en mulighed men du kan ikke være sikker på at funktionen er positiv i intervallet.

Der står ikke noget om hvad slags funktion, det skal være, så du kan vælge at tegne den uden at angive en funktionsforskrift.

i et koordinatsystem

Afsæt et punkt hvor x = -8 og y værdien ligger mellem 0 og 3 for eks. (-8, 1) eller (-8, 2)

afsæt punktet (0,3)

afsæt punktet 2, 5)

afsæt et punkt med x koordinaten 5 og en y værdi, der ligger mellem 0 og 5

Tegn en kurve efter disse punkter med maksimum i (2, 5)


Svar #3
15. juli 2015 af GzimR (Slettet)

Tak for svarene. Peter, de tal man sætter ind på y's plads skal naturligvis inden for "grænserne" men kan det passe at der ikke er et entydigt svar. Altså som brusebad gør at regne sig frem til hvor støttepunkterne er. Det andet virker for nemt til at være sandt synes jeg.

Brugbart svar (1)

Svar #4
15. juli 2015 af peter lind

Hvis du har skrevet opgaven ordret af kan du bare bruge støttepunkterne


Svar #5
15. juli 2015 af GzimR (Slettet)

Det har jeg.
1000 tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juli 2015 af SuneChr

Det er værd at forsøge med en polynomiumsbrøk som en funktion med de ønskede egenskaber.
En sådan

f(x)=\frac{x-\frac{7}{8}}{x^{2}+\frac{1}{2}}+\frac{19}{4}

vil tilfredsstille de stillede betingelser.
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juli 2015 af SuneChr

# 0
Det er ikke muligt for en andengradsfunktion at kunne opfylde kravet om at være positiv i hele det nævnte definitionsinterval.
f (x) = - 1/2x2 + 2x + 3
er den eneste andengradsfunktion, hvorom gælder
toppunkt = (2 , 5)  ∧  f (0) = 3
men for      - 8 < x ≤ 2 - √10      er f (x) ikke-positiv.


Skriv et svar til: Bestemmelse af a og b.... tror jeg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.