Fysik

Energibevarelse - forklaring på fællestemperatur.

22. juli 2015 af GirFocker (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej kloge hoveder. Jeg håber i kan hjælpe mig med dette lille problem jeg er stødt ind i, imens jeg gennemgår årets pensum. 

I min fysikbog er der nogle smarte eksempler på hvordan man udregner de forskellige ting (bogen hedder Orbit BHTX, eksemplet ligger på s. 47) - men jeg kan ikke helt finde ud af hvordan de har fundet fællestemperaturen.

Eksemplet lyder:
I et termobæger har vi 0,80kg vand med temperaturen 13ºC. Vi hælder nu 0,20kg kogende vand oven i det kolde vand. Det kolde og det varme blandes, og vi skal beregne fællestemperaturen. 

De giver så en formel der hedder: m* c * (t- tk)+mv * c * (tf  - tv) = 0

De sætter det ind i formlen, således at der står: 0,80*4180*(tf - 13) + 0,20*4180*(tf - 100) = 0
- og får på magisk vis tf til at give 30. 

Er der en der kan forklare mig hvordan de kommer frem til 30? Hvordan har de omskrevet formlen? Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juli 2015 af SuneChr

Dividér ligningen med (0,2·4180) så vi får
4·(tf - 13) + (tf - 100) = 0
Isolér da tf
Resultatet bliver nu lidt større end dét, du angiver foroven.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juli 2015 af mathon

                          m_k\cdot c\cdot (t_f-t_k)+m_v\cdot c\cdot (t_f-t_v)=0      som divideres med m_v\cdot c

                          \frac{m_k}{m_v}\cdot (t_f-t_k)+ (t_f-t_v)=0

                          \frac{0{,}80}{0{,}20}\cdot (t_f-(13\; C))+ (t_f-(100\; C))=0

                          4\cdot (t_f-(13\; C))+ (t_f-(100\; C))=0


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juli 2015 af mette48 (Slettet)

 0,80*4180*(tf - 13) + 0,20*4180*(tf - 100) = 0         dividerer med 4180

 0,80*(tf - 13) + 0,20*(tf - 100) = 0                            dividerer med 0,20

4*(tf-13)+(tf-100)=0                                                   ganger ind i parentesen

4tf-52+tf-100=0                                                          lægger 152 til på begge sider

5tf=152

tf=30,4


Skriv et svar til: Energibevarelse - forklaring på fællestemperatur.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.