Matematik

forskrift

11. august 2015 af ryaan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej nogle der kan fortælle hvordan disse to opgaver skal gribes an? altså jeg tænker x=y1-y2/x1-x2? men kan det passe, eller skal man gøre noget andet da det er eksponetiel forskrift?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2015 af Stats

y1 = b·x1a
y2 = b·x2a

y2/y1 = x2a / x1a
y2/y1 = (x2/x1)a
ln (y2/y1) = a ln (x2/x1)
a = [ ln y2 - ln(y1) ] / [ ln x2 - x1 ]  Formel for a

y1 = b·x1a
b = y1/x1a = y1·x1-a   Formel for b

Indsæt punkterne og opskriv funktionen.

---

f(x), f(20), x = 20.. Indsæt 20 på x'ets plads

1 + ry = (1 + rx)a

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2015 af Soeffi

CAS løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2015 af mathon

eller:
                 \frac{y_2}{y_1}=a^{x_2-x_1}

                a=\left (\frac{y_2}{y_1} \right )^{\frac{1}{x_2-x_1}}=\left (\frac{50}{100} \right )^{\frac{1}{15-3}}=\left ( \frac{1}{2}\right )^{\frac{1}{12}}=2^{\frac{-1}{12}}\approx 0{,}943874

                y=b\cdot 2^{\frac{-x}{12}}

                b=y_1\cdot 2^{\frac{x_1}{12}}=100\cdot 2^{\frac{3}{12}}=5^2\cdot 2^2\cdot 2^{\frac{3}{12}}=25\cdot 2^{\frac{27}{12}}\approx 118{,}921

forskrift:
                f(x)=y=25\cdot 2^{\frac{27}{12}}\cdot 2^{\frac{-x}{12}}

                f(x)=y=25\cdot 2^{\frac{27-x}{12}}


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2015 af mathon

x-stigning på 70% fra 20:

            r_y\; i\; pct=\left (\frac{f(20\cdot 1{,}7)-f(20)}{f(20)} \right )\cdot 100\%=\left (\frac{f(34)-f(20)}{f(20)} \right )\cdot 100\%


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2015 af mathon

sorry for fejllæsning af tekst som eksponentialfunktion:

                           y=b\cdot x^{a}

                           \frac{y_2}{y_1}=\left (\frac{x_2}{x_1} \right )^a   som i #1 og # 2.


 

       


Skriv et svar til: forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.