Matematik

Polynomier forskriften

13. august 2015 af interesseret (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi er lige startet på andengradspolynomier. Jeg har lært at forskriften for polynomier er
f(x) = an * xn + an-1 * xn-1 + ... a1 * x + a0

Jeg kan overhovedet ikke forstå denne forskrift. Hvad er n og hvor kommer tallene a1 og a0 fra? Og hvorfor står der ... midt i ligningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

f(x) = 4x3 + 2x2 + 5x + 6 er et eksempel på et polynomium. Her er n=3 (den højeste potens, der forekommer), a3 = 4, a2 = 2, a1 = 5 og a0= 6.

Når polynomiet skrives generelt op, kender man ikke talværdierne. Er den højeste potens 2 eller 5 eller 350? Så kalder man den n og venter med at skrive værdien til man kender den. Derfor ved man heller ikke, hvor mange led, der er. Derfor de tre prikker, der viser, at her står der et ukendt antal led, der har samme form som de andre.

a1 hører sammen med x, som kan skrives x1 ligesom a2 hører sammen med x2. og a0 hører sammen med x0=1. Når man skriver det sådan kan alle ledene skrives på formen ai*xi, hvor i har værdierne 0 til n.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2015 af LeonhardEuler

Et vilkårligt polynomium kan opskrives på formen 

            pn(x) = Σi=0n  aixi            n≥0 ,  a∈C

Omvendt hvis du kan opskrive en vilkårlig funktion på netop den form, dermed har du et polynomium. Man vil kun beskæftige sig med generelle fremstilling, hvis man vil sige noget generelt om polynomier. 

Hvis ai∈R ∧ n = 2  har du  et reelt andengradspolynomium, hvilket du er blevet introduceret til. 

       p2(x) = Σi=02  aix   = a2x2 + a1x1 + a0x0 

Hvis du sætter    a2 = a  ,  a1 = b  og a0 = c  og indser at x0=1, har du 

      p2(x) = ax2 + bx + c 

Andengradspolynomier er altså en delmængde af mængden af alle polynomier. Netop da den er meget simpel og lettilgængelig, er du blevet introduceret til den. 


Svar #3
13. august 2015 af interesseret (Slettet)

Tusind tak for svar, det hjalp

Brugbart svar (1)

Svar #4
13. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det ser lidt pænere og mere forståeligt ud sådan:

p_{n}= \sum_{i=0}^{n}a_{i}x^{i}

Det store græske bogstav sigma (Σ) står her for "summen af ". "i" bruges som tæller, der går fra "0" (står nederst) og til "n" (står øverst). De led, der så skal lægges sammen har alle formen aixi.

Jeg ville have ventet med denne skrivemåde for ikke at gøre tingene for indviklede, men det er her, man kan se det fornuftige i at have de to sidste led på formen a1x1 og a0x0.


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. august 2015 af Soeffi

#0 fn(x) = an * xn + an-1 * xn-1 + ... a1 * x + a0

Du kender andengradspolynomiet som f(x) = a·x2 + b·x + c. Denne måde at skrive et polynomium op på kan ikke bruges generelt, da man risikerer at løbe tør for bogstaver. I stedet for benytter man skrivemåden:

førstegradspolynomiet: f1(x) = a1·x + a0

andengradspolynomiet: f2(x) = a2·x+ a1·x + a0

tredjegradspolynomiet: f3(x) = a3·x3 + a2·x+ a1·x + a0

n-te-gradspolynomiet: fn(x) = anxn + an-1xn-1 + ... + a1·x + a0

Prikkerne står for at forsætter med led af stadig levere grad og deres tilhørende koefficienter indtil, man når ned til leddet af første grad og til sidst konstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2015 af SuneChr

Det er vel værd at bemærke, at for alle reelle polynomier  {pn}   gælder:
        an ∈ R \ {0}    ∧    an - 1 ; an - 2 ; ... ; a0 ∈ R 
Heri ligger, at koefficienten til x i højeste potens, polynomiets grad, ikke må være 0, men at alle øvrige koefficienter gerne, helt eller delvis, må være 0.     


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2015 af LeonhardEuler

Et polynomiums grad er givet ved    n ≥ 0   når den kan skrives som og der gælder at a≠ 0

       fn(x) = anxn + an-1 xn-1 + ... a1x + a0

Hvis nu a= 0  for ∀i     har man det uegentlige nulpolynomium 

        p0(x) = 0

som ikke tillægges nogen som helst grad


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. august 2015 af Stats

Det ser fandme sjovt ud :-)

Hvorfor skriver i sådan til en, der går på 2. år af gymnasiet??

#0 må da være ved, at falde død om, af jeres matematik?

Psst. Jeg tror i glemmer, at der er tale om en, som har matematik på B niveau.. (sandsynligvis lige begyndt på B niveau).
#5 må helt klart være den som #0 har nemmest ved at forstå..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. august 2015 af LeonhardEuler

#8 :   Hvis man stiller et spørgsmål, der er over ens eget niveau, så er det på ens eget bekostning. Man kan kun forvente et svar, der tilnærmer niveauet som spørgmålet i første omgang lægger op til.

Nu er jeg ikke bekendt med din opfattelse af Studieportalen, men du lyder til at være ret så snæversynet. Når et indlæg skal bevares, må alternative svar og forklaringer gerne inkluderes, for der vil med al sandsynlighed være elever eller studenter i fremtiden, der vil have samme problemer og vil have behov for alternative forklaringer og måske en eventuel uddybning.

Nu er jeg heller ikke bekendt med niveauet på "HHX", men på STX kan elever med matematik på andet år godt forstå de begreber, symboler og funktionsklasser, som der er blevet omtalt i det ovenstående. Du kunne naturligvis benægte dette. Spørgsmålet er bare, hvorfor skulle #0 ellers blive introduceret til n'tegradspolynomium?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

#8 og #9

Skal vi ikke stoppe her. Der er ingen grund til at gisne om det ene eller det andet om trådstarter. Det gør man ikke på SP udover, hvad der er nødvendigt for at svare på spørgsmålet.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. august 2015 af Stats

#9 (En sidste kommentar)

n'te gradspolynomiet er som en del af lærerbogen på HTX... Det er ikke over deres niveau.. Man må respektere, at der tale om en person der lige er kommet op på 2. år..

(Blev i virkelig introduceret for bl.a alkvatoren, indeks, summationstegnet, komplekse tal, på første årgang i matematik?)

Det går snart i igen, med mit lille flip... Har haft abstinenser efter at komme i gang igen... (og måske også pga. af øllene?)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Polynomier forskriften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.