Fysik

Ellære

06. september 2015 af Umuligt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan kan man finde den indre modstand, Ri og Imax og hvilken betydning disse har for en strømgivers kvalitet?


Svar #1
06. september 2015 af Umuligt (Slettet)

Up/I grafer for hhv. batteri og solcelle.


Svar #2
06. september 2015 af Umuligt (Slettet)

Batteri


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2015 af hesch (Slettet)

Batteri: Din graf, ( "arbejdskurven" kan man kalde den ) er en ret linie med hældningen -2.341 V/A, hvilket betyder at batteriets indre modstand = 2.341Ω. Man kan plotte et arbejdspunkt på denne kurve, og kan tegne et rektangel med hjørne i dette punkt, og med x,y-akser som to af siderne. Batteriets afgivne effekt er så arealet af dette rektangel = x * y alias I * U. Du kan flytte arbejdspunktet og på den måde variere den afgivne effekt.

Fx kan du finde et punkt, ca. = ( 0,758V , 0,35A )  →  P = 0,27W

eller du kan finde et punkt = ( 1,15 , 0,18A )   →   P = 0,207W

Du ser at effekten ændrer sig, men de to effekter er dog sammenlignelige, hvilket man så kan kommentere med at den afgivne effekts kvalitet er nogenlunde. Man kan vise at den maksimale effekt afgives, når en ydre belastningsmodstand har samme værdi som den indre modstandsværdi, altså Ry = Ri = 2,341Ω.

Solcelle: Hældningen på arbejdskurven er her ikke konstant, hvilket betyder at den indre modstand varierer som funktion af strømmen. Helt galt går det, når strømmen nærmer sig 0,045A. Den maksimale strøm, der kan opnås ses at være ca. 0,048A, hvor spændingen så bliver 0V, og dermed P = 0. Denne ulineære karakteristik kan så kommenteres med, at den afgivne effekt er af dårlig kvalitet, fordi den afhænger voldsomt af en varierende belastningsmodstand. Det er jo lidt træls, at hvis man har en lampe tændt, så lyser den. Men tænder man en lampe mere, bliver der buldermørkt ( hvis du forstår )      :)


Svar #4
06. september 2015 af Umuligt (Slettet)

Så jeg kan ikke som sådan finde Ri for solcellens arbejdskurven, idet hældningen ikke er konstant?

Og den maksimale strømstyrke kan kun aflæses?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2015 af hesch (Slettet)

#4:  Så jeg kan ikke som sådan finde Ri for solcellens arbejdskurven, idet hældningen ikke er konstant?

Nej, det kan du ikke.

Og den maksimale strømstyrke kan kun aflæses?

For solcellen: Ja.


Svar #6
06. september 2015 af Umuligt (Slettet)

Tak!


Skriv et svar til: Ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.