Matematik

Løs ulighed

09. september 2015 af siminlarijani (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har en opgave som lyder følgende:

Givet funktionerne f(x) = x^2 - 4x + 6 og g(x) = -x^2 + 6x - 6 

Løs ulighederne:

a) f(x) ≤ 6 

b) g(x) < -1

c) h(x) ≤  g(x) 

Jeg har prøvet mig frem med opg a, men kan simpelthen ikke forstå hvordan jeg skal gøre.. Dette er hvad jeg har gjort indtil videre:

x^2 - 4x + 6 ≤ 6

x^2  4x + 6 - 6 ≤  6-6

x^2 - 4x ≤  0

d = b^2 - 4ac

d = (-4)^2 - 4*1*0

d = 16 

De to rødder som jeg har udregnet er 4 og 0. 

Mit spørgsmål er så, hvad jeg skal sætter uligheden til? Skal jeg opskrive et interval? Eller har jeg regnet helt forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2015 af OliverHviid

Dette svar omhandler ikke opgaven, men det er blot et lille tip: Du kan indsætte "større end eller lig med"-tegnet ≤ ved at trykke på "Indsæt symbol"-knappen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2015 af Soeffi

Du skal opskrive et interval, er vist med blåt i Geogebra:


Svar #3
09. september 2015 af siminlarijani (Slettet)

Jeg ved ikke rigtig hvordan man opstiller et interval med de oplysninger du har givet. Det ville være en stor hjælp hvis jeg kunne se hvordan man laver sådan et interval så jeg kan komme videre til de næste to. Tak for svar. 

Mvh. Simin


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2015 af Soeffi

#3. I det bål interval ligger grafen for f(x) under linjen y=6, dermed er uligheden opfyldt det blå interval.


Svar #5
09. september 2015 af siminlarijani (Slettet)

Er intervallet så dette: (0 ; 4) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2015 af Soeffi

#5. Ja, det kan også løses algebraisk, men du er nød til at tegne til sidst. Du har:

x^2 - 4x + 6 <= 6 

Det omskrives til

x^2 - 4x  <= 0

og faktoriseres:

x^2 - 4x  <= 0

x(x - 4)  <= 0 

denne er opfyldt, når x og (x - 4) har modsat fortegn. Vi undersøger det ved en tegning på x - aksen:

x:                  -                    +                 +
(x - 4)            -                    -                 +

x-akse: ------------- 0 ---------------- 4 ------------->

Da x og (x - 4) har modsat fortegn mellem 0 og 4 er intervallet: 0<= x <= 4, svaret på uligheden.


Svar #7
09. september 2015 af siminlarijani (Slettet)

Jeg forstår det en smule...men når jeg går videre med den næste er jeg i tvivl hvilket betyder at jeg alligevel ikke forstår det. Jeg har skrevet:

g(x) = -x^2 + 6x -6

-x^2 + 6x - 6 < 1

-x^2 + 6x -5 < 0

x(-x+6) -5 < 0

Er dette regnet rigtigt, hvis ja hvad gør jeg nu? Hvis neh hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2015 af Soeffi

#7 Prøv:

Du har -x^2 + 6·x - 5 = 0. Undersøg om den har reelle løsninger: D = 36 - 20 = 16. Dvs der er 2 løsninger.

Løsningerne er: x = 1 og x = 5. Undersøg fortegn for: -x^2 + 6·x - 5 i intervallerne:  x < 1, 1 < x < 5 og x > 5:

-x^2 + 6·x - 5:         -          0         +          0        -   
                      ----------------1------------------5---------------> x

Uligheden: -x^2 + 6·x - 5 < 0 ses heraf at være opfyldt for x < 1 ∨ x > 5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2015 af Soeffi

#0. Mener du f(x) <= g(x)? Det er der, hvor den røde kurve ligger under den sorte på billedet.


Skriv et svar til: Løs ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.