Matematik

bestem tallene a og b

13. september 2015 af mariechr1998 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er af typen f(x)=b*x^a , og der gælder, f(2) =4 og  f (4) =64 
 Bestem tallene a og b.  

jeg skulle kunne løse den uden hjælpemidler men ved ikke helt hvordan jeg skal gøre det 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2015 af 123434 (Slettet)

f(2)=4 betyder, at når x=2 så er y=4

f(4)=64 betyder, at når x=4 så er y=64

Vi kan opstille koordinatsættene (2,4) og (4,64)

Vi tager udgangspunkt i det første koordinatsæt (2,4). X-koordinaten er 2 og y-koordinaten er 4. Ligeledes gøres med det sidste koordinatsæt, hvor x er 4 og y er 64

De indsættes i udtrykket

4=b*2a

64=b*4a

Der divideres 64/4=(b*4a)/(b*2a)

b'erne går ud med hinanden

16=2a

Log-reglen anvendes

log(16)=x*log(2)

x=log(16)/log(2)=4

a giver 4

For at finde værdien af b indsættes værdien af a i et udtrykkene

64=b*44

64=b*256

b=64/256=0,25

b er 0,25

forskriften er derfor  f(x)=0,25*x4


Skriv et svar til: bestem tallene a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.