Matematik

Indekstal :(

15. september 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Nedenstående tabel viser indekstal for udviklingen i befolkningen i Danmark, Norge og Sverige.
 År          1990  2001  2030
Danmark 100    104    117 
Norge      100     106    120 
Sverige    100    104     113 
I 1990 var den danske befolkning på 5,14 mio. personer.
Beregn den forventede størrelse af den danske befolkning i 2030. 
 

Jeg ved at svaret er: 117/100=1,17

1,17-1=0,17

0,17*100=17

5,14*17%=0,8738

0,8738+5,14=6,01 millioner.

Men mit spørgsmål er så: hvorfor skal jeg dividere med 100 i første udregning??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2015 af 123434 (Slettet)

Beregn den forventede størrelse af den danske befolkning i 2030

Indekstal1990=100

Indekstal2030=117

Der var 5,14 mio danskere i 1990

Startværdi*slutindeks/startindeks

Befolkningstal*indekstal2030/indekstal1990

5,14*117/100=6,1

Danmark forventes at have en befolkning på 6,1 mio i 2030


Svar #2
15. september 2015 af MMLL13

Mange tak, så forstår jeg meget mere! Kan du så forklare en anden ting?

I min bog er der et skema som ser sådan her ud:

                  2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011

Indekstal    100     98,9   103,9   107,4   124,4   119,6  126,1  113,1  132,7  151,1

Så står der: Vi får oplyst at prisen i april måned 2006 var 10,45,- Vi kan nu udregne prisen i april 2011 på følgende måde:

Af tabellem kan vi se at indekstallet  for april 2006 var 124,4 og at det var 151,1   i 2001. Altså var fremskrivningsfaktoren:

F=151,1/124,4=1,2146.

Hvorfor skal jeg ikke dividere med indekstallet 100?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2015 af SuneChr

# 2
Det er almindelig forholdsregning.
Kald prisen i april 2011 for x
Da har vi
\frac{10,45}{124,4}=\frac{x}{151,1}   Gang nu med 151,1 på begge sider for at finde, hvad x er.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2015 af Stats

 År          1990  2001  2030
Danmark 100    104    117 
Norge      100     106    120 
Sverige    100    104     113 

Indekstal viser hvor meget den er steget, efter startåret. Ved Danmark ses 104 hvilket vil sige, at siden 1990 da er befolkningen steget 4%. Ved Indeks 117 i år 30, da ses det, at siden år 1990, da der befolkningen steget med 17%. Når noget stiger med x procent, kan man blot gange med (1 + x). Dette vil betyde, at i år 2030, da har vi 5,14·(1 + 0,17) = 5,14·1,17 = 6,0138

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
16. september 2015 af MMLL13

Tak for svarene. Jeg forstår dog stadig ikke, hvorfor jeg i starten af min opgave skal sige 117/100 og jeg i det andet skema svar #2 skal sige 151,1/124,4 og ikke 151,1/100?


Skriv et svar til: Indekstal :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.