Fysik

vekselspænding kapacitans

25. september 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg er i gang med at lave en hjemmeopgave, men jeg er kommet i problemer nu hvor jeg skal finde en ny kapacitans (2.3.1)
Nogen der kan forklare mig hvordan jeg skal gøre?

Vedhæftet fil: opgacve.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. september 2015 af hesch (Slettet)

Start med at omregne disse 50Hz til rad/sek ( hver gang ved sådanne opgaver ):  ω = 314,15 s-1.

2.1.1 . . 2.1.3 er korrekte.

2.1.4:  Xc = 31,6Ω = 1/ωC   →   C = 1 / (31,6*ω) = 100,73μF

2.2:  Her går det så galt, for det er de komplekse værdier du skal addere. Du kan sige, at værdierne skal adderes "vektorielt". Du kender den absolutte værdi af Z = 10 med cos φ = 0,5 , hvilket betyder, at

Z = 5 ± j8,66.

Du kan ikke vide, om Z er kapacitiv eller induktiv, og kan derfor egentlig ikke løse opgaven, medmindre du af spørgsmål 2.3.1 ser, at en kondensator kan få strøm og spænding i fase. Af dette spørgsmål kan man så slutte, at Z må være induktiv, altså  Z = 5 + j8,66Ω ( men det er jo lidt af en fælde ).

Du har lov at vedtage, at strømmens fasevinkel = 0. Summen af impdanserne bliver:

5Ω + ( 5 + j8,66 )Ω + 4Ω - j31,5Ω = ZAB = ( 14 - j22,84 )Ω

UAB = 5 / 0 A * ZAB = 133,9 / -58,5º V

2.3.1:   Find den kondensator, der har impedansen  -j8,66 Ω

2.3.2:   Find den nye ZAB .  I = U / ZAB = 133,9 V / ZAB .


Svar #2
25. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Vedrørende 2.3.1.. Er den nye impedanse så

Z = 5+ J(31,6-(31,6-8,66))= 10Ω Vinkel 60

eller

Z = 5+ J(31,6-(31,6+8,66))= 10Ω Vinkel - 60

håber det stemmer som jeg har gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2015 af hesch (Slettet)

#2:  Den nye impedans bliver:

ZAB = 5Ω + ( 5 + j8,66 )Ω + 4Ω - j8,66Ω = 14 + j0 Ω = 14 / 0º Ω = 14Ω

Du har jo smidt den gamle kondensator ud.

Fordi vinklen for ZAB nu bliver 0º, vil strøm og spænding være i fase.  ZAB bliver blot en ohmsk modstand.


Svar #4
26. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Okey nu tror jeg at jeg begynder at forstå det her med kompleks regning lidt bedre :)

Har også prøvet at tegnet det op, sådan som jeg ser hvad det er jeg laver.


Svar #5
26. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Vedhæftet fil:2test.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2015 af hesch (Slettet)

#5:  Jeg er elendig til at kigge på maskintegninger og vektordiagrammer.

Det er rent hokus-pokus.


Skriv et svar til: vekselspænding kapacitans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.