Fysik

Et frit fald

26. september 2015 af LucaMarra (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Vi har lavet et forsøg, hvor vi har iagttaget nogle bolde i et frit fald. Det første spørgsmål lyder:

Vis hvordan boldene opnår en konstant hastighed, Vmax. 

Jeg ved, at denne hastighed kaldes terminalhastigheden. Men hvordan kan jeg vise det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2015 af hesch (Slettet)

At boldene opnår en konstant hastighed skyldes at

Ftyngde + Fluft = 0   ved en given hastighed.

Fluft = k * v(t)2  ( turbulent strømning ved højere hastigheder ), hvor k er en konstant.

Kender du boldens masse og vmax , kan k bestemmes.

Du kan så vise, at a(t) = ( Ftyngde + Fluft(t) ) / m.

Du skal nok tage lidt numeriske beregninger til hjælp her, for at eftervise det ( fx få en numerisk beregning til at finde faldtider fra forskellige højder, og eftervise at faldtiderne ( i praksis ) / ( ved beregning ) stemmer overens ved et givet k ).

Du kan jo "gætte" at vmax = 200 km/t. ( fodbold ).


Svar #2
26. september 2015 af LucaMarra (Slettet)

"Du kan så vise, at a(t) = ( Ftyngde + Fluft(t) ) / m."

Det led forstår jeg ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2015 af hesch (Slettet)

Newton:  a(t) = F(t) / m.   Acceleration = kraft / masse.

a(t) = ( Ftyngde + Fluft(t) ) / m = ( ( m*g ) + k*v(t)2 ) / m.

Find k.

Når v(t) = vmax  er  a(t) = 0.   ( konstant hastighed ).


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2015 af hesch (Slettet)

Altså man laver et program, noget lignende ( pseudokode ).

v := 0; s := 0; t := 0; dt := 0.001;    ( 1 ms )
k := -??; g = 9.82; m := 2;              ( negativt fortegn )
for i := 1 to 20000 do                   ( 20 sek )
begin
   a := (m*g + k*v2)/m                  (accelerationen)
   v := v + a*dt                             ( faldhastigheden )
   s := s + v*dt                             (faldlængden)
   t := t + dt                                 (faldtiden)
   writeln( a, v, s, t )
end

Så får du en laaaang tabel med sammenhænge udskrevet.

Brug ikke excel, det bliver aldrig færdigt.   :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2015 af hesch (Slettet)

#4:  Se vedhæftede

Vedhæftet fil:bold.pdf

Svar #6
26. september 2015 af LucaMarra (Slettet)

Bestemmer du selv en værdi for k?

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Bestemmer og bestemmer ?

Jeg har gættet at bolden med en masse = 2kg , kan falde med 200 km/t = 55.56 m/s.

Ved vmax er a = 0 , hvorfor

m*g = -k*vmax2   →

k = -0.006362

Ændrer du vmax eller m, finder du selvfølgelig en anden k-værdi.

Du ser jo i tabellen i #5, at hastigheden asymptotisk nærmer sig 55.56 m/s.


Svar #8
27. september 2015 af LucaMarra (Slettet)

Har lige kigget det igennem nu. Forstår det rimelig fint nu.

En lille ting:

Formlen for luftmodstanden skriver du er -k*v^2.

I mine lærerbog står der: 1/2*luftens massefylde*A*cw*v^2.

K må så være en betegnelse for 1/2*luftens massefylde*A*cw

Eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2015 af hesch (Slettet)

Fluft = -k*v2  siger blot, at F er proportional med kvadratet på hastigheden.

Du kan så slutte, at k = 1/2*luftens massefylde*A*cw, men det er ligegyldigt for fremgangsmåden beskrevet i  #1.  Disse cw-værdier, Reynolds number, osv. er temmelig "far out". Et gæt på en max faldhastighed er langt mere håndgribeligt.

En faldskærmsudspringer uden skærm falder med ca. 220 km/t. Derfor mit gæt med fodbolden ( noget lettere pr. volumen, men kugleformet ).


Skriv et svar til: Et frit fald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.