Matematik

a er hældningskoefficienten...

22. oktober 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med en opgave med grundformlen for en lineær funktion: y=ax+b

Jeg sætter de oplyste tal ind i grundformlen for at finde af: y2-y1/x2-x1         =    200-160/20-60 (dette er det rigtige svar).

Jeg har bare læst i min bog, at det er smartest at man siger xtil at være den mindste af værdierne og det er i dette tilfælde 20 og så er y1200 og det ender med at skulle skrive: 160-200/60-20. Tallene er altså vendt om. Hvordan kan jeg vide om det er 200-160 eller 160-200?

Håber I forstår og kan besvare dette for mig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2015 af janusvm (Slettet)

Hvis du regner de to udtryk ud, vil du se, at de giver det samme :^)
Det gælder generelt, at 

\frac{y_2 - y_1}{x_2 - x_1} = \frac{y_1 - y_2}{x_1 - x_2}


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2015 af mathon

to-punktsformlen:

                                 \frac{y-y_1}{x-x_1}=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}

                                 \frac{y-160}{x-60}=\frac{200-160}{20-60}=-1

                                 y-160=-1(x-60)

                                 y=-x+60+160

                                 y=-x+220


Svar #3
22. oktober 2015 af MMLL13

Okay, det vidste jeg ikke. Hvad så hvis der er tale om minus tal. Må man så også bytte dem om?

Mange tak for svaret! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. oktober 2015 af mathon

#3

Du skal i alle tilfælde selv vælge nummereringen af de to punkter:

                  P_1(x_1,y_1)       P_2(x_2,y_2).  Når det er gjort følger   a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}. Herefter må du naturligvis ikke "krydse over" med koordinatnumrene.


Skriv et svar til: a er hældningskoefficienten...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.