Matematik

Statistik

24. oktober 2015 af xhat (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En fabrik for undervandspumper påstår i reklamer, at højst 30% af pumperne skal
repareres indenfor de første 5 år de har været i brug.
Ved en kvalitetskontrol ønskes undersøgt om denne påstand er korrekt.
Der udtages en tilfældig stikprøve på  120 pumper og finder, at 45
pumper af disse er blevet sendt til reparation indenfor de første 5 år.
Test på et signifikansniveau på 5% om fabrikken har uret i sin påstand.

Hej, har brug for hjælp med denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2015 af peter lind

Du skal regne på en binomialfordeling med n = 120 og p = 3. Du kan direkte bruge formlen fo binomialfordelingen på det; men tanken er nok at du skal bruge χ2 fordelingen


Svar #2
24. oktober 2015 af xhat (Slettet)

Du mener vel at p = 0.3?.. Den skal laves i Excel, så det kniber lidt med den rigtige fremgangsmåde.. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2015 af peter lind

Du har ret i at p=0,3. Hvorfor skulle det være et problem at lave det i excell


Svar #4
24. oktober 2015 af xhat (Slettet)

Jeg synes bare at jeg få et mærkelig tal når jeg bruger BINOMIAL.FORDELING funktionen...

tal_s = 45...?

Forsøg = 120 ?

Sansyligheder = 0,3?

Akummulueret = 1 eller 2...?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2015 af peter lind

Du skal finde P(X≤45)


Svar #6
24. oktober 2015 af xhat (Slettet)

Jeg får 1.61%... Da det er <5%, betyder det så at fabrikken har ret i deres påstand..?


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. oktober 2015 af peter lind

Så betyder det, at resultatet er så usandsynligt, at påstanden ikke vil blive accepteret.

Hvis du i stedet vil bruge χ2 fordelingen, skal du finde forventningsværdieen for at få antallet af defekte pumper. Dette er 0,3*120 = 36 og antallet af pumper, der ikke skal repareres er så 120-36 =  84


Svar #8
24. oktober 2015 af xhat (Slettet)

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2015 af peter lind

#5 Det skulle være P(X≥45). Opslag viser at dette er 4,7% så påstanden holder ikke

#6 Du har så vidt jeg kan se slået P(X=45) og det er altså ikke det du skulle.

Den er meget tæt på at blive accepteret, så det skulle ikke undre mig hvis en χ2 test vil acceptere.


Skriv et svar til: Statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.