Matematik

en ret linje og de 2 akser

03. november 2015 af jens654 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvordan beregner man skæringspunkterne mellem en ret linje og de 2 akser. ligningsløsning skal indgå.

hjælp plz


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2015 af StoreNord

Ved at finde f(0) får du y-skæringen.

Ved at sætte ax+b=0 idet du har et kendt punkt, kan du finde finde x-skæringen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2015 af mathon

                      y=ax+b  

                      -ax+y=b

                      \frac{-a}{b}x+\frac{y}{b}=1

                      \frac{x}{-\frac{b}{a}}+\frac{y}{b}=1           som er akseskæringsformlen.

skæring med
x-aksen:
                        \left ( -\frac{b}{a};0 \right )

skæring med
y-aksen:

                        \left ( 0;b \right )

En brøk er kun da lig med 1, når tæller og nævner er identiske.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2015 af SådanDa

Hvis du har en ret linje er den på formen y=ax+b. Skæringspunktet med y-aksen er det sted hvor x=0 (Tænk lidt over det). Så sæt 0 ind og få y=a*0+b=b, så y=b, altså skærer linjen y-aksen i (0,b). Skæringspunktet med x-aksen er hvor y=0, så sæt ind. 0=ax+b, det vil sige at x=-b/a, så linjen skærer x-aksen i (-b/a,0). Bemærk at det sidste ikke gælder hvis hældningen a er 0, da vi vil dividere med 0, men hvis hældningen er 0 vil linjen enten være parallel med x-aksen (dvs. ingen skæring) eller ligge lige oven på x-aksen :)


Skriv et svar til: en ret linje og de 2 akser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.