Biologi

Akut hjælp til genotyper !!!!

23. november 2015 af ToveBjergegaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg er ved at skrive en biologirapport om blodtypebestemmelse om skal afleveres her til aften, men sidder fast ved det sidste spørgsmål i opgaven, som lyder: Du har bestemt din fænotype. Hvilke(n) genotype(r) kan du have?

Min blodtype 0 rhesus positiv

Håber der er nogle der kan hjælpe! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2015 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hvis vi har alle genotyperne:

AA BB AB  Ai Bi ii

Hvilke af disse giver blodtype 0?

Samme spørgsmål med rhesus; RR, Rr rR og rr. Hvilke genotyper giver rhesus positiv?


Svar #2
23. november 2015 af ToveBjergegaard (Slettet)

Forstår det overhovedet ikke, men vil gætte på ii og RR, Rr og rR? 


Svar #3
23. november 2015 af ToveBjergegaard (Slettet)

Forstår det stadig ikke, nogen der kan forklare det? er desperat 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2015 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hvordan kan du lave en hel rapport om emnet, uden at forstå, hvordan genetikken i det virker? 

Ved du, hvad det vil sige at et gen er dominerende eller recessivt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2015 af 123434 (Slettet)

Hej Tove

Blodtype 0 er en recessiv egenskab, dvs. begge forældre skal videre give allelen i, som er det gen, der koder for blodtype 0. 

Dominerende gen=det gen, der dominerer. F.eks. brune øjne er dominante i forhold til blå øjne. Blodtype A og B er dominante i forhold til blodtype 0. Hvis man har to alleler, der koder for henholdsvis brune og blå øjne, vil man få brune øjne, fordi brun dominerer over blå

Vigende gen=blå øjne er vigende i forhold til brune øjne. Her skal man have to alleler, der koder for blå øjne for at få blå øjne

Når du har blodtypen 0, så har du altid genotypen ii. 

Du er samtidig rhesus positiv. Rhesus positiv dominerer over rhesus negativ. For at være rhesus negativ skal man have to recessive alleler. Omvendt for at have rhesus positiv er det nok blot at have én dominerende allel

dd=rhesus negativ

DD=rhesus positiv

Dd=rhesus positiv

Da du er rhesus positiv, har du enten genotypen DD eller Dd

Din samlede genotype er enten ii DD eller ii Dd, når du har blodtype 0 rhesus positiv

Håber det kan hjælpe dig godt på vej


Skriv et svar til: Akut hjælp til genotyper !!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.