Biologi

Nervus facialis

03. december 2015 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle sundhedsvidenskabelige mennesker

Jeg sidder netop og river håret af mig selv, da jeg simpelthen ikke forstår facialparese, da man åbenbart taler om supranuklær, nuklær og infranuklær. Min bog beskriver det utrolig dårligt og jeg kan hverken finde gode billeder eller andet til det. Sidder der nogle der ude der evt. har gode billeder/eller kan forklare hvad effekten er såfremt nerven læderes over, i og under kernen? Ydermere svømmer jeg også bilateral og kontrolateral ift til denne nerve.

mvh, frustrerende mediciner.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2015 af DrNielsen

Infranukleære refererer til majoriteten af facialispareser mener jeg. Tag og kig i et neuroatlas - der kan du se overkrydsningsforhold samt kernens placering. Derfra burde du kunne finde en løsning. Nu vde jeg ikke hvor du studerer, men på AU vil de aldrig spørge så specifikt til en facialisparese :-)

Bilateral = begge sider

Kontralateral = modsat side af læderingen 

/J


Svar #2
03. december 2015 af Maksilkemi (Slettet)

Jeg har ikke et neuroatlas og min bog beskriver det utrolig dårligt og kan ikke finde et billed af overkrydsningsforhold og deres kerners placering. Jeg befinder mig på KU og der går de i detaljer med dette. Jeg ved godt hvad ordene betyder hehe, jeg tænkte dog ift. facialis lammelse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2015 af DrNielsen

Er du sikker på det er eksamensrelevant hvis det er så dårligt beskrevet i litteraturen? Det er endnu ikke noget jeg er stødt på.

Mit bedste bud ville være at få fat i et neuroatlas - mit neuroanatomi ligger lidt langt tilbage, men så vidt jeg husker har nucleus n. facialis forbindelse til nuclei salivatorii samt nucleus n. abducens på et niveau svarende til kaudale pons. Disse forbindelser er stadig ukrydsede og må givetvis give kontralaterale symptomer. Supranukleære læssioner, alt efter hvor læssionen sidder kan vel både give kontralaterale(hvis under overkrydsningen) samt ipsilaterale(hvis over overkrydsningen) symptomer. Infranukleære kan jeg ikke helt gennemskue. Jeg kan heller ikke huske på hvilket niveau facialis krydser - desværre.

Alternativt kan du se om du kan finde et review på PubMed.

Hvis du finder det korrekte svar er jeg interesseret i at høre det :-)


Skriv et svar til: Nervus facialis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.