Fysik

Dynamik

12. december 2015 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal løse følgende opgave:

En limtræsbjælke på 370 kg skal løftes. Hvad bliver trækket i kranens kabel, når bjælken hænger stille? Mit svar:

Da limtræsbjælken ikke er i bevægelse, må trækket i kranens kabel være lig med tyngdekraften på limtræsbjælken, altså:

F_{t}=m*g=370 kg * 9,82 N/kg=F_{kabel}

Er denne del af opgaven korrekt?

For at kunne løfte bjælken i vandret position fastgøres to wirer som vist på tegningen (se vedhæftede tegning). Wirerne har en vinkel på 45 grader med vandret. Hvad bliver trækket i hver af de skrå wirer?

Skal jeg her bare opstille en resulterende vektor, hvis kraft netop er lig med tyngdekraften, og så opslitte denne i to vektorer ved at finde koordinaterne til disse? Der kan jo ikke være tale om, at trækket i kablet bliver større end tyngdekraften på limtræsbjælken, da bevægelsen er vandret, og det derfor må være kranen, som giver anledning til bevægelse?

Mvh. Emil

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2015 af hesch (Slettet)


Svar #2
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

Jeg forstår desværre ikke forklaringerne i det indlæg, som du refererer til.


Svar #3
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

Kunne jeg evt. få en anden forklaring på opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2015 af hesch (Slettet)

Kald kraften i lodret wire for FL og kraften i skrå wirer for FS.

Der er to skrå wirer, der deler lasten, og vinklen med lodret er 45º.  Derfor:

FL = 2 * FS * cos 45º     →

FS = FL / ( 2 * cos 45º ) = FL / √2


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2015 af Soeffi

#3 

Det som du skriver i #0 er rigtigt. Hvad er det så, du ikke forstår?


Svar #6
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

Så kraften, som hver snor vil trække i limtræsbjælken med er altså 2569,2 N?


Svar #7
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

#5 Jeg kan slet ikke se, hvordan fremgangsmåden i #4 har noget at gøre med at dele en resulterende vektor op, men jeg accepterer fremgangsmåden og resultatet. Det ville dog være rart, hvis jeg også kunne forstå, hvad der foregår.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2015 af Soeffi

#7

Prøv at tegne, det du skriver i #0.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. december 2015 af hesch (Slettet)

#7:  "Opdelingen" sker her.

FL = 2 * FS * cos 45º  


Svar #10
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

#8 Hvis man skal opdele en vektor, må man vel finde dens komposanter?


Svar #11
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

#9 Jeg kan slet ikke se det for mig.


Svar #12
12. december 2015 af Arccossintan (Slettet)

Okay, jeg formoder, at jeg har forstået, hvad jeg skal gøre nu. Jeg forstår dog stadig ikke hesch's forklaringer - jeg beklager. Jeg har løst problemet vha. Nspire og nået frem til resultaterne, som figurerer i det vedhæftede billede. Er disse så korrekte?

Vedhæftet fil:Unavngivet2.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. december 2015 af Soeffi

Ideen i tegningen er at den resulterende kraft fra snorene er 0 i samlingspunktet. Den lodrette bå snorkraft ophæver tyngdekraften. De to skrå snore trækker nedad med tyngdekraften. De er lige store og tyngdekraften er diagonalen i det kvadrat de udspænder. Siden i et kvadrat er diagonalen divideret med kvadratrod 2. Heraf kommer størrelsen af de to skrå snorekræfter.

Vedhæftet fil:snorekræfter.png

Skriv et svar til: Dynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.