Kemi

Syre-base ligevægte

04. januar 2016 af Light-Lover (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lige et par opgver der driller "lidt" og jeg kan ikke helt fange fidusen i dem. 

Det er syre-base ligevægte og jeg forstår fint det grundlæggende princip men kan ikke helt fange metoden så jeg kan få dem regnet. Håber I har tid til at hjælpe, så jeg kan få afleveret.

1. Muskler syrer nogle gange til fx ved en sportspræstation Det skyldes en ophobning af mælkesyre. I en vandig opløsning på 1,00 mol/L mælkesyre er 2,94% af syren omdannet til korresponderende base laktationen.
Udregn syrestyrkekonstanten for denne syre

2. Salmiak lakrids indeholder ammoniumchlorid. Ammoniumchlorid reagerer surt, når lakrids opløses i mundens spyt. Vi antager at den formelle koncentration, c, er af ammonium i mundhulen er 1,00 mol/L

Opskriv reaktionsskeamet (har jeg gjort) og beregn pH og [H3O+]. 

Beregn ioniseringsgraden og kommenter den i forhold til spyts pH.

3. Smørsyres kemiske navn er butansyre. Smørsyren har en meget ubehagelig lugt.I en fortyndet opløsning af butansyre måles pH til 3,4. Syrestyrkekonstanten K_s=1,7*10^{-5}\frac{mol}{L}
Beregn den aktuelle koncentration af butansyre.

Opgaverne er lidt sammem princip. Og der er flere af dem, men jeg kan ikke helt fange metoden. Håber en venlig sjæl vil guide mig på vej så jeg kan få afleveret til min faglærer (er fjernstuderende).

Jeg fik tidligere på ugen et svar af en meget hjælpsom bruger - tak mathon - men jeg vil gerne have et svar med forklaringer på udregningerne, så jeg også selv kan regne opgaven og sætte mine egne ord på (ikke kun udregningerne).
Jeg forstod nemlig overhovedet ikke det svar jeg fik.

For når jeg regnede efter kunne jeg nemlig ikke engang komme i nærheden af at få de samme svar.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2016 af mathon

For en monohydron syre/baseligevægt

                                        HA\; +\; H_2O\; \rightleftharpoons \; A^-\; +\; H_3O^+
molariteter:                      c - α·c                         α·c            α·c

      ligebægtsbrøken giver:
                                                  \frac{[A^-]\cdot [H_3O^+]}{[HA]}=K_s

                                                  \frac{[H_3O^+]^2}{[HA]}=K_s      da [A^-]=[H_3O^+]

                                                 \frac{[H_3O^+]^2}{c-[H_3O^+]}=10^{-pK_s}\; \; \; 0<[H_3O^+]<c

                                                                                                                      som kan løses mht  [H_3O^+]           


Skriv et svar til: Syre-base ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.