Matematik

Ulighed

14. januar 2016 af Dimondenhonningglaseredeskinke (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej studieportalen.

Hvordan løser man uligheden -x^2+6x-5>0


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2016 af PeterValberg

Først løser du andengradsligningen -x2 + 6x - 5 = 0
hvilket giver dig rødderne r1 og r2

Derefter erkender du, at grafen for parablen vender parabelgrenene nedad,
hvorfor området mellem rødderne opfylder uligheden, svaret er således
intervallet mellem rødderne, - altså:  ]r1;r2[

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2016 af BadBoyBard (Slettet)

#0: Det korte svar er på helt samme måde som du løser en normal ligning på. :)

Istedet for at skrive:

-x^2+6x-5>0

Kan do jo skrive:

-x^2+6x-5=0

Denne kan du løse både via diskriminant formlen, eller faktorisering. Faktorisering er nok nemmer, eftersom:

-x^2+6x-5=0

Er det samme som:

-(x-1)\cdot (x-5)=0

Og udtrykket foroven kan jo kun give nul, hvis og kun hvis:

x_1=1,x_2=5

Så værdierne foroven er dine endelige svar, altså at x1 = 1 og x2 = 5.

Og det vil så være intervallet mellem disse to ydre punker, der normalt vil opfylde din ulighed.

Giver det mening?

Bard


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2016 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
14. januar 2016 af Dimondenhonningglaseredeskinke (Slettet)

Mange tak for hjælpen men jeg forstår sku ikke noget af det :(


Svar #5
14. januar 2016 af Dimondenhonningglaseredeskinke (Slettet)

Kan man få noget forklarende tekst til billedet kære Peter?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2016 af ShackTheBuilder (Slettet)

Du skal finde rødderne. Det er simpel matematik.


Svar #7
14. januar 2016 af Dimondenhonningglaseredeskinke (Slettet)

Peter, jeg har et spørgsmål. Er du indehaveren af petervalberg.dk? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. januar 2016 af PeterValberg

Billedet viser grafen (den røde kurve) for parablen y = -x2 + 6x - 5
I området mellem rødderne (skæringspunkterne med x-aksen) er
parablen beliggende i første kvadrant (altså er y positiv), hvorfor 
her gælder, at y > 0
Hvilket netop betyder, at uligheden er opfyldt i intervallet, der er markeret med blåt.
At grænserne for dette interval er vist med stiplede linjer betyder, at x = 1 og x = 5
ikke er med i intervallet. Løsningen på uligheden er således intervallet ]1;5[

Vedr. #7 så er svaret Ja, det er jeg.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2016 af ShackTheBuilder (Slettet)

Peter Valberg, jeg kan desværre konkludere at du ikke har ret.

Vh. Jacob Rosenstand

Indehaver af Rosenstand Byggeri A/S


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. januar 2016 af PeterValberg

#9 Hvad har jeg ikke ret i, Jacob ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2016 af ShackTheBuilder (Slettet)

Det er ligesom at lægge mursten. Man skal finpudse dem før man lægger dem. Jeg har været i lærer hos murermester Thomas, så jeg ved alt om dette emne. Giver min analogi mening? Atså, grundidéen med dit eksempel er rigtigt - men det bør dog skrives mere akkurat og detaljeret.

Vh. Jacob Rosenstand

Indehaver af Rosenstand Byggeri A/S


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. januar 2016 af PeterValberg

#11 Jamen, så synes jeg da bare, at du skal gøre det.
       Det lyder til, at du er ekspert på området :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.