Matematik

Lineær funktion

15. januar 2016 af jensenshjælp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Grafen for en linær funktion, y = ax + b, skærer x-aksen i tallet 4 og y-aksen i tallet 3.

a) Bestem konstanterne a og b i forksriften.

b) Find den x - værdi, der svarer til y- værdien 6.

Nogen der kan hjælpe? Er helt lost... Skal man bruge y2-y1/x2-x1? Ved det virkelig ikke :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2016 af Mawias (Slettet)

a)

Ja, du skal bruge den formel du skriver til sidst til at finde a.

Du har fået oplysninger til at lave to punkter. (4,0) og (0,3) Du får ikke fortalt hvad dit henholdsvist x- og y-koordinat er, men eftersom når den skærer i x-aksen vil y altid være 0 og når den skærer i y-aksen vil x altid være 0.

Dem sætter du så ind i din formel og så har du din a-værdi. B-værdien behøver du ikke regne ud med en formel, eftersom du allerede har fået fortalt skæringspunktet i y.aksen (som er hvad b betegner). 


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2016 af Mawias (Slettet)

b)

Her kan du enten vælge at tegne din funktion (efter du har kommet frem til din forskrift) og herefter aflæse hvad x er når i er 6. 

Du kunne også (når du engang har din forskrift) skrive det op sådan --> 6=ax+b og derefter finde ud af hvad x skal være, for at det skal gå op.  


Svar #3
16. januar 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Jeg indsætter mine værdier i formlen og jeg får:
 

a = 3-0/0-4 = -3/4

Kan det passe?


Svar #4
16. januar 2016 af jensenshjælp (Slettet)

min forskrift ser således ud:

f(x) = -3/4x + 3


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2016 af Mawias (Slettet)

Ja, a er -3/4


Svar #6
16. januar 2016 af jensenshjælp (Slettet)

I B'eren har jeg fået x = 8, ved at indsætte f(x) = -3/4 + 6

Er det rigtigt? Kn man gøre det?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2016 af Mawias (Slettet)

Nej, du skal skrive det sådan.

y=ax+b Du kender y, a og b - sæt dem ind i forskriften.

6=-\frac{3}{4}x+3

Herfra kan du finde ud af hvad x skal være.


Svar #8
16. januar 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Mine regnemaskiner kan ikk regne den ud :/ kan du prøve?

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2016 af Mawias (Slettet)

6=-\frac{3}{4}*-4+3

Derfor er x = -4, når y er 6.


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.