Matematik

Hjælp til sandsynlighedsregning

29. januar 2016 af Toms85 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Er her en venlig matematiker :O der vil kunne hjælpe med denne, og forklare udfaldet ?

skal skal maile til en person. Du ved, at han hedder peter, men du kender ikke hans mellem- og efternavn. 

Hvor stor er sandsynligheden for, at du rammer den rigtige mailadresse, når du ved, at der er tre initialer i mail-adressen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2016 af PeterValberg

Du kender det første bogstav p (for peter)
Du skal således overveje, hvor mange måder,
som de sidste bogstaver kan kombineres på,
hvis vi antager, at der er 29 mulige bogstaver
og man gerne må "genbruge".

Du har 29 muligheder for at vælge bogstav nr. 2
og du har også 29 muligheder for at vælge det sidste,
så du skal multiplicere :-)

P(\text{korrekte initialer})=\frac{1}{29\cdot 29}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
29. januar 2016 af Toms85 (Slettet)

Tusing tak for hurtig respons :)

Altså der vil være 841 muligheder.

Kan det også skrives som 2 29'ende dele ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2016 af SådanDa

Nej, det kan skrives som:  \frac{1}{841}

\frac{1}{841}\approx0,001189

\frac{2}{29}\approx0,06897

Som du kan se er de ikke ens :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2016 af PeterValberg

Nej, det kan du ikke

P(\text{korrekte initialer})=\frac{1}{29\cdot 29}=\frac{1}{841}\approx0,001

Hvilket betyder, at sandsynligheden for at du "rammer" de rigtige
initialer i første forsøg er 0,1 % eller 1 0/00 (1 promille)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
29. januar 2016 af Toms85 (Slettet)

Super, tak skal du ha' Peter!


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2016 af Capion1

Hvis Peter ikke er af skandinavisk oprindelse og ikke bosiddende i norden, er det ikke sikkert, at alfabetet, der hvor han har oprettet sin mailkonto, indeholder 29 bogstaver.
æ, ø, å  er specielt for skandinavien og kan for øvrigt ikke, så vidt jeg ved, anvendes i mailadresser.
F.eks. er "Præstø Ældreråd" ikke computervenlig.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar 2016 af Stats

#0

Det er lige nøjagtig i tilfældet i #6 at man ser, hvor vigtigt det er, at forklare hvad man gør og hvorfor man gør det.. Du ville sandsynligvis ikke få fejl i opgaven, så længe du har skrevet dine overvejelser mht. at du forudsætter at der er i alt 29 bogstaver. :-)

Dermed vil læren konkludere at din fremgangsmåde er korrekt og dermed er det ikke matematikken du fejler i, men måske mere i "almen" viden (hvis man kan kalde det almen viden..)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. januar 2016 af PeterValberg

Jeg gør lige opmærksom på, at jeg faktisk tog det forbehold i mit svar #1 :-)

.... hvis vi antager, at der er 29 mulige bogstaver....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hjælp til sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.