Matematik

3 opgaver

06. februar 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

For et bestemt ølmærke er der målt, hvordan skumhøjden i glasset aftager med tiden. Sammenhængen kan beskrives ved modellen 

f(x)=11,2*e-0,223x

x=antal minutter efter opskænkningen af øllet

f(x)=skumhøjden i cm

Bestem den hastighed, hvorved skumhøjden aftager 0,5 minutter efter opskænkningen af øllet

Min løsning:

Jeg finder f'(0,5), som siger noget om, hvor hurtigt skumhøjden aftager på 0,5 minutter

f'(x)=11,2*-0,223*e-0,223x

f'(0,5)=11,2*-0,223*e-0,223*0,5=-2,23

Skumhøjden aftager med en hastighed på 2,23 0,5 minutter efter opskænkningen

Opgave 2

En funktion er givet ved f(x)=3x+10e2x

Bestem f'(0)

f'(x)=3+2*10*e2x

Bruger reglerne (ax')=a og (ekx)'=k*ekx

f'(x)=3+20e2x

f'(0)=3+20*e2*0=3+20*e0=3+20*1=3+20=23

f'(0)=23

Opgave 3

I et radioaktivt stof henfalder (omdannes) atomkernerne med tiden. I en prøve af et bestemt radioaktivt stof er antallet A(t) af henfald pr. sekund givet ved A(t)=148*0,956t

hvor t er tiden, målt i sekunder.
a) Bestem antallet af henfald pr. sekund til tidspunktet t=10 sekunder og bestem halveringstiden.
b) Bestem det tidspunkt, hvor der er 5 henfald pr. sekund.
Det samlede antal henfald i de første p sekunder kan bestemmes som

c) Det samlede antal henfald i de første p sekunder kan bestemmes som ∫pA(t) dt

Bestem det samlede antal henfald i de første 10 minutter

a)

A(10)=148*0,95610≈94

Der er 94 henfald pr sekund efter 10 sekunder

T1/2=log(1/2)/log(a) hvor 0<a<1

Det ses, at a=0,956

T1/2=log(1/2)/log(0,956)=15,40

Halveringstiden er 15,40 dvs. at af mængden af det radioaktive stof halveres efter 15,40 sekunder

b)

5 henfald pr sekund, så er A(t)=5

5=148*0,956t

5/148=(148*0,956t)/148

5/148=0,956t

log(5/148)=t*log(0,956)

t=log(5/148)/log(0,956)≈75 sekunder

Efter 75 sekunder er der 5 henfald pr sekund

c)

Jeg finder stamfunktionen til A(t) og sætter t=10

A(t)dt=-3289,081*0,956x

A(10)dt=-3289,081*0,95610=-2097

Det samlede antal henfald er 2097 i de første 10 sekunder

Tror ikke fremgangsmåden i 3c er helt korrekt

Det ville være en stor hjælp, hvis der lige var en, der kunne rette det igennem. Jeg er mest usikker på 1 og 3c

Tusind tak


Skriv et svar til: 3 opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.