Matematik

Skæringspunkt

11. februar 2016 af princess1967 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Bestem ved beregning skæringspunktet mellem grafer for følgende lineære funktioner

a) y = -3x + 4 og y = x +12

b) y 0 2x - 5 og y = -x +10

Hvordan regnes det ud? Det haster!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2016 af StoreNord

a)  -3x + 4          =     x +12          ;løs ligningen med hensyn til x.

b)  2x - 5 og y     =     -x +10         ;løs ligningen med hensyn til x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2016 af SuneChr

I forlængelse af # 1
Løsningen for a) indsættes i en af funktionerne for a)  i # 0  for at få y
Løsningen for b) indsættes i en af funktionerne for b)  i # 0  for at få y


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2016 af MrLimbo (Slettet)

Eksempel for løsning af opgave a)

Ligningerne sættes først lige med hinanden, da det sted hvor linjerne skærer på grafen er nemlig det sted hvor deres funktioner er lige med hinanden

-3x + 4 = x + 12

Derefter isoleres x i ligningen

-3x + 3x + 4 -12 = x +3x +12 -12

-8 = 4x

-8 / 4 = 4x / 4

x = -2

-2 er altså koordinatet i x-aksen. Hvis du så indsætter dit x i en af ligningerne, kan du finde y:

y = -2 +12

y = 10

Dvs. at skæringspunktet for funktionerne er i punktet (-2, 10)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2016 af 123434 (Slettet)

b)

Du finder skærringspunkter mellem to grafer ved at sætte funktionsforskrifterne lig med hinanden

Du har y=2x-5 og y=-x+10

Sæt dem lig hinanden

2x-5=-x+10

2x-5+5=-x+10+5

2x=-x+15

2x+x=-x+15+x

3x=15

3x/3=15/3

x=5

X-værdien til skærringspunktet er 5. For at finde y-værdien til skærringspunktet indsættes 5 i en af ligningerne

y=-5+10=5

y-værdien til skærringspunktet beregnes til 5

y=2x-5 og y=-x+10 skærer hinanden i (5,5)


Skriv et svar til: Skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.