Fysik

Radioaktivt drikkevand

19. februar 2016 af Helenass (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har en opgave jeg ikke kan finde ud af, og jeg håber derfor I kan hjælpe!

Drikkevandet i Danmark indeholder små mængder radioaktivt materiale fra naturligt forekommende mineraler. Mængden af radioaktive stoffer er så lille, at det er helt ufarligt. Vandet indeholder blandt andet U-234, der er dannet ved et β- -henfald

a) Opstil reaktionsskemaet for dannelsen af U-234 ved et β- -henfald
Den har jeg lavet,og fundet frem til at den bliver dannet af protactenium

Fra et vandtårn udtages en vandprøve på 1 L vand. Vandprøven indeholdet nuklidet U-234, som er radioaktivt. Aktiviteten fra U-234 i vandprøven er 0.0088 Bq
b) Beregn massen af U-234 i vandprøven
?Der får jeg 3,82*10^(-14) kg, men ved mine udregninger benytter jeg slet ikke den 1 L der er opgivet....

Vandtårnet indeholder 2100 m^(3) vand
c) Beregn Q-værdien for henfaldet af U-234 ud fra massen af de partikler, der indgår i processen. Bestem den energi, der omsættes i løbet af et døgn ved henfald af U-234 i vandet i vandtårnet
Den første del kan ses som bilag, hvor jeg får 7.78303*10−13 J

Det er den anden del jeg ikke kan finde ud af

Vedhæftet fil: Opg.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2016 af mathon

b)

               A=k\cdot N

               N=\frac{1}{k }\cdot A

               N=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2) }\cdot 0{,}0088\; s^{-1}

               N=\frac{7{,}73145\cdot 10^{12}\; s}{\ln(2) }\cdot 0{,}0088\; s^{-1}=9{,}81563\cdot 10^{10}

                \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! m=9{,}81563\cdot 10^{10}\cdot \left ( 234{,}040946\; u \right )=3{,}81469\cdot 10^{-14}\; kg=38{,}1469\cdot 10^{-12}\; g=38{,}1469\; pg

dvs
          38{,}1469\; \tfrac{pg}{L} 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2016 af mathon

c)
   
\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 0{,}0088\; \; \frac{1}{L\cdot s}=2100\cdot 10^3\cdot 86400\cdot 0{,}0088\; \frac{1}{2100\; m^3\cdot d\o gn}=1{,}59667\cdot 10^9\; \frac{1}{2100\; m^3\cdot d\o gn}

dvs energien

               1{,}59667\cdot 10^9\; \frac{1}{2100\; m^3\cdot d\o gn}\cdot (7{,}78303\cdot 10^{-13}\; J)=0{,}001243\; \frac{J}{2100\; m^3\cdot d\o gn}=

                                                                                                                    1{,}243\; \tfrac{mJ}{2100\; m^3\cdot d\o gn}


Svar #3
19. februar 2016 af Helenass (Slettet)

Hej

Jeg er i tvivl om, hvad det er du gør i c). I den første linje, beregner du så først aktiviteten i 1 L vand, og derefter i hele vandtanken?

Den anden linje giver dog god mening.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. februar 2016 af mathon

Aktiviteten:
        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 0{,}0088\; \; \frac{1}{L\cdot s}=2100\cdot 10^3\cdot 86400\cdot 0{,}0088\; \frac{1}{2100\; m^3\cdot d\o gn}=1{,}59667\cdot 10^9\; \frac{1}{2100\; m^3\cdot d\o gn}
 


Svar #5
20. februar 2016 af Helenass (Slettet)

Hvilken formel benytter du?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2016 af mathon

Ingen formel
men:
                    

                              2100\; m^3=2100\cdot 10^3\; L

                              1 \; d\o gn=86400\; sek


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2016 af jenspeders (Slettet)

Hvor er det du får 238 u fra i opgave b?


Skriv et svar til: Radioaktivt drikkevand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.