Fysik

Jævn cirkelbevægelse

21. februar 2016 af OleJespersen - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har lidt problemer med følgene opgaver.

En jagerpilot styrtdykker med sin maskine og opnår ved slutningen af dykket en fart på 1.080 km/h. Idet han retter maskinen op, flyver han i en kort tid i en lodret cirkelbue med denne konstante fart. Radius i cirklen er 1.000 m.
 

a) Beregn flyets centripetalacceleration.

b) Beregn den kraft, hvormed piloten påvirker sit sæde, når pilotens masse er75 kg. Der kan ses bort fra tyngdekraften.

c) Hvis vi ikke ser bort fra tyngdekraften på piloten, hvilken kraft vil piloten så påvirke sit sæde med i det nederste punkt af cirkelbanen?

Håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. februar 2016 af mathon

Jævn cirkelbevægelse:

a)
                a_{centri}=\frac{v^2}{r}=\frac{\left (288{,}889\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{1000\; m}


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. februar 2016 af mathon

b)
            F_{c}=m\cdot a_{c}


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. februar 2016 af mathon

c)

       i det nederste punkt af cirkelbanen:

            \overrightarrow{F_{res}}=m\cdot \overrightarrow{a_{c}}-m\cdot \overrightarrow{g}=m\cdot \left ( \overrightarrow{a_c}-\overrightarrow{g} \right )

            F_{res}=m\cdot \left ( a_c-g \right )


Svar #4
21. februar 2016 af OleJespersen

Mange tak for hjælpen. Nu giver mening!


Skriv et svar til: Jævn cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.