Fysik

Faseovergang

04. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven er vedhæftet,

Brugbar info: 

Heat of fusion, water = 334 J/g

Specific heat of ice = 250 J/kg · K 

Specific heat of, water = 4.18 J/K · ºC

Is-densitet = 917 kg/m2

Vand-densitet = 999.99 kg/m3

Jeg har udregnet

Area of circle: Alake = 3141592.7 m2

Vis = 157079.6 m3

mis = 1.4404 · 1011 g

Vrain = 530929.17 m3

mrain =  5.3091 · 1011 g

Men nu går jeg lidt i stå, er ikke sikker på det her er rigtig: 

Energien der skal bruges til at øge temperaturen fra -1 ºC til 0 ºC:

Q1: 1.4404 · 1011 g · 4.18 (J/g · ºC) · (0 ºC - (-1)ºC) = 6.021 · 1011 J

Energien der bruges til at smelte isen: 

Q2 = 1.4404 · 1011g · 334 (J/g) = 4.811 · 1013 J

Den total energi der bruges til at smelte isen, er givet ved summen af de to energier: 

Q = Q1 + Q2 = 6.021 · 1011 J · 4.811 · 1013 J = 1.7755 · 1014

Energien der forsynes til regnen, og som ændre temperaturen fra 4 ºC til 0 ºC

Q1 = 5.3091 ·1011g · 4.18 4.18 (J/K · ºC) · (4 ºC · 0 ºC) = 8.877 · 1012J

Nu går jeg i stå.. hjælp?? Hvordan regner jeg videre herfra og hvordan finder jeg ud af, hvor lang tid der går før isen smelter???? 


Svar #1
04. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Glemt at vedhæfte opgaven, den er her

Vedhæftet fil:1662447.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2016 af Heptan

Jeg tror du har beregnet Vis lidt forkert ... Alake er korrekt.


Svar #3
04. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Mener der er rigtig. Ganger 0.169m på arealet? Mit problem ligger mere i den sidste del - med at finde ud af hvor længe der går. Kan ikke helt se hvordan Q kan hjælpe mig med at finde ud af hvor lang tid der går :/


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2016 af Heptan

Når du beregner varmen der skal til for at opvarme isen skal du bruge varmekapaciteten for is, og ikke for flydende vand.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2016 af Heptan

#3 Jeg tror der står i opgaven at isen er 5 mm = 0,005 m tyk?


Svar #6
04. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Så min Q1 er forkert? Hvis jeg indsætter det rigtig tal for jeg 

Q1 3.601 · 1013 J


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2016 af Heptan

Når du kender Q, skal du opstille en ligning for, hvor mange kg regn du skal bruge. Du ved at regnen skal køles fra 4,0 ºC til 0 ºC, og at den specifikke varmekapacitet for flydende vand er 4,18 J/(g K).

c=\frac{Q}{m\cdot \Delta T}

Du kender den totale masse af regnen, så du kan beregne hvor stor en brøkdel af regnen der skal bruges. Så ganger du den brøkdel med de 24 timer.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2016 af Heptan

Jeg får

Q1 = 3.601 · 109 J


Svar #9
04. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Okay, det forstod jeg. Men min lærer vil stadig have jeg først finder Q for temp. stigning fra -1 til. Herefter desuden finder Q2 = mLf for den. Så vil hun have jeg finder temp fald fra 4 til 0 og finder Q for denne. Herefter også finder Q2 for den. Så har jeg regnet 4 Q værdier. Hvilken skal jeg bruge til at regne det du har lavet i #7.. der jeg bliver mega forvirret. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. marts 2016 af Heptan

Den Q du skal bruge i #7 er Q1 for temp. stigning fra -1 ºC til 0 ºC plus Q2 for smeltningen. Du behøver ikke de to andre Q'er med den metode.


Svar #11
05. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Tak. Jeg prøver at videre på det morgen og hvis ik det går .. vender jeg lige tilbage da.

I hvert fald tak for hjælpen for nu.

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

#0: Denne værdi er forkert: Specific heat of, water = 4.18 J/K · ºC.

Når det drejer sig om temperaturÆNDRINGER er K og ºC det samme. Den rigtige værdi er 4.18 J/g/K = 4.18 kJ/kg/K.


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

Et råd om løsning af opgaven: Start med at skrive tingene op med bogstaver og isoler den søgte størrelse. Du vil i denne opgave så opdage, at der er nogle oplysninger, der er overflødige. Derudover gør det spørgsmål 2 meget nemmere, fordi du kun mangler at udskifte nogle tal i det udtryk, du har fra spørgsmål 1.


Svar #14
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Tak for hjælpen, jeg har rettet i mine værdier og fået udregnet de rigtig Q-værdier for de enkelte trin. Men forstår ikke helt hvordan jeg kan bruge min Q værdi til at finde svaret på hvor lang tid der går før isen er smeltet. 

Fangede vist ikke det sidste i #7, kan jeg få lidt mere hjælp til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. marts 2016 af Heptan

#14

Beregn massen ud fra din Q værdi:

m=\frac{Q}{c\cdot \Delta T}

Du har beregnet den totale masse for regnen, mrain =  5.3091 · 1011 g

Forholdet mellem dem er m/mrain, som er brøkdelen af regn der skal bruges. Så ganger du den brøkdel med de 24 timer for at bestemme hvor mange timer der går før isen er smeltet.


Svar #16
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Okay.. min underviser gav mig det her hint: 


"Q2 is the total energy carried by the rain, but it is not given to the ice all at the same time. It is released in 24 hours. Knowing this, you can find how much heat is delivered to the ice in one second. Once you know how much heat the rain gives to the ice in one second, you can find how many seconds you need to give the ice the correct amount of heat to melt it all. This number of seconds is the time you are looking for."

 


Svar #17
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Jeg mener, at jeg skal dividerer antal sekunder der er på et døgn: 

Q2/864000 s = så får du den varme det tager for at smelte isen på 1 sekund. 

Herefter kan jeg gange den værdi på min Qtotal for isen og så skulle jeg gerne få værdien for hvor mange sekunder det tager...?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. marts 2016 af Heptan

Sådan kan man også gøre.  Du beregner i så fald en effekt med enheden J/s. Du skal så dividere Qtotal med effekten, så får du tiden.


Svar #19
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Skal man ikke gange ?.. du har hvor meget varme der går på 1 sekund. Hvis du vil vide hvor meget varme der går på at varme det hele, så ganger?


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. marts 2016 af Heptan

Nej du har en effekt med enheden J/s (varme pr. sekund). Hvis du ganger med J, så giver det J2/s, men det skal give s·J/J = s, som jo er enheden for tid.


Forrige 1 2 Næste

Der er 33 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.